Český sériový vrah vytočil zkušeného psychologa. Zabil tolik lidí a pak mi řekne tohle, zuřil

Může psycholog psychicky neunést tíhu situace? Ano, může. Pokud má před sebou infantilního sedminásobného vraha, který je ublížený jako malé dítě. Petr Zelenka, známý jako heparinový vrah, po svém zadržení u výslechu téměř plakal kvůli policejnímu zásahu. A známý psycholog Slavomír Hubálek takzvaně „vytekl“. „Nechal jsem se pak odvolat,“ vzpomínal Hubálek. Nejzávažnější kriminální případ v historii českého zdravotnictví řeší aktuální díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Zelenka, který dostal doživotní trest, zabil podle verdiktu soudu od května do září 2006 na ARO havlíčkobrodské nemocnice deset pacientů ležících v bezvědomí, a to úmyslným podáváním silných dávek heparinu – látky snižující srážlivost krve. Oběti pak vykrvácely.

Záhadné proměny i podivnost s Bohušem Matušem. Temný případ týrání dětí dodnes halí tajemno:

Hubálek, slavný psycholog, který zemřel v roce 2013, na něj pak vypracovával posudek. Zelenka byl velmi nespokojený s údajným „brutálním“ zacházení od příslušníků policie. „Stavěl na tom dost svoji obhajobu, že byl přinucen násilím k přiznání. Vypadal jako malý vyděšený kluk, který nic neudělal,“ říká Jakub Kvasnička v podcastu HLASY ZLOČINU. „Přitom vraždil lidi ležící bezvládně na ARO, na to si troufl, kdyby byli vzhůru, nikdy by to neudělal,“ dodává Václav Janata.

A právě tahle souvislost rozlítila Hubálka. Stížnosti na tvrdost policejního zásahu (který nikterak tvrdý nebyl) versus chladnokrevné vraždění na nemocničním lůžku. Hubálek před lety vzpomínal právě i na bizarní rozhovor se Zelenkou.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Prosím vás, viděl jste někdy nějaký americký film, kde člověka zatkne zásahová jednotka?“ zeptal se při výslechu Hubálek Zelenky, aby mu naznačil, že drsný zásah vypadá skutečně jinak.

Zelenka prý ale plačtivě a sebelitujícím tónem namítl: „Ale já si vzpomněl… jak mě při tom kopli.“

Hubálek se zeptal: „A kam vás kopli?“

A Zelenka s téměř dětským hláskem: „Do zadečku.“

Hubálek v knize vzpomíná: „Vypadl jsem v té chvíli ze své role a vyjelo ze mě: ,MYSLÍTE DO PRDELE?‘“

Podle Hubálka byl Zelenka sice zbabělec, ale takovým tónem nikdy nemluvil. „Zaplavila mě vlna  zlosti, představil jsem si pozůstalé na pohřbech, plačící ženy, heparin, který se měnil v rukou Zelenky ve vraždící zbraň. A on mi řekne tohle.“

Hubálek si najednou nebyl jistý, zda dokáže být v případě Zelenky objektivní. Prostě ho naštval a on se neudržel. „Zelenka si podal stížnost a já navrhl státnímu zastupitelství, abych byl z případu odvolán. U soudu pak vystoupil jiný znalec. Já zůstal mimo,“ píše v knize Slavomil Hubálek.

Co bylo hlavní motivací Petra Zelenky k vraždění nebohých pacientů? Proč hrálo zásadní roli skrývání jeho homosexuality? A je možné, že je nevinný, jak sám tvrdí, a dokonce několik předních lékařů namítlo, že taková dávka heparinu zabít člověka nemůže? Na tyto a další otázky odpoví aktuální díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy: