Jako plášť Harryho Pottera: Čeští vojáci dostanou nové maskáče, v budoucnu možná „zmizí“ úplně

Armáda bude mít nové maskovací uniformy.

Nové uniformy pro armádu

Armáda bude mít nové maskovací uniformy. Jejich vzor bude univerzální, takže by měly vojákům stačit jedny maskáče, které nebudou vidět v lese, ve městě ani na pobaltských písečných dunách.

Nové maskování české armády má drobnější vzor se stínováním, takže lépe funguje na blízko, ale ani na dálku není zlé. Maskování je křížencem našeho současného vzoru 95 a toho, které používá americká armáda. Jeho největší výhodou je, že bude univerzální. Místo tří nynějších druhů maskáčů zbydou jen jedny jediné.

ČTĚTE TAKÉ: Policie oznámila datum a čas odpálení bomby v Litvínově. Vytvoří „sarkofág“ z pytlů s pískem

Armáda si nový vzor uniforem pochvaluje. „Bude moci být nošen celoročně ve všech prostředích, kde Armáda České republiky působí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Vojáci tak nebudou vidět na písku, ve městě ani v jakémkoli jiném terénu. Právě v těchto terénech vojáci nový maskovací vzor testovali přes dva roky, přičemž písečné prostředí hlavně na pobaltských plážích. Do sněhu se pak počítá s bílým přehozem.

„V tomto vzoru je sedm barev. A jsou to barvy typické pro různá prostředí a různé země. Ten vzor totiž musí fungovat nejen tady v České republice, ale i někde v Africe,“ popsal expert na maskování Tomáš Chorý. Co ale uniforma ani s novým vzorem nezvládne, je redukovat tělesné teplo. Kamery s termovizí umístěné například na dronech, dokáží vojáky bez problémů detekovat.

Vývojáři na celém světě tak přemýšlí do budoucna – chtějí pro vojáky vytvořit převlek, přes který by nejen nesálalo teplo jejich těla, ale nebyli by vidět vůbec. „Představte si plášť Harryho Pottera. Přesně tak to bude, voják prostě zmizí,“ doplnil Chorý. Vojáci by se do nových uniforem mohli převléknout v roce 2027. Přednost dostanou jednotky, které působí na zahraničních misích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci zahájili protiútok. Zlikvidovali jsme stovky Rusů, popisuje velitel u Luhansku

Tagy: