Ukrajinci zahájili protiútok. Zlikvidovali jsme stovky Rusů, popisuje velitel u Luhansku

Ukrajinská 80. výsadková útočná brigáda

Záběry ukrajinského protiútoku v Luhanské oblasti

Ukrajinští vojáci 3. samostatné útočné brigády zahájili protiútok na ruské pozice u obce Novovodjane v Luhanské oblasti. Informoval o tom na Telegramu účet DeepState, který se situaci na bojišti dlouhodobě věnuje. Ukrajincům se mělo podařit získat zpět pod kontrolu až dva kilometry čtvereční. O život mělo přijít asi 300 ruských vojáků, píše agentura Unian. Obránci měli také mírně postoupit v ruské Kurské oblasti, stáhnout se naopak museli u města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Postup Ukrajinců přichází v době, kdy USA podle agentury AP rozhodly o dalším balíku pomoci napadené zemi, a to v hodnotě až tří miliard korun.

„Konečně dobré zprávy z Luhanské oblasti. Ve dnech 12. až 15. srpna převzala 3. samostatná útočná brigáda kontrolu nad prostorem pod nadvládou okupantů,“ uvedl DeepState na Telegramu. Obec Novovodjane se nachází v Luhanské oblasti, těsně u hranic s Charkovskou. Obránci měli v posledních dnech postoupit v oblasti o rozloze až dva kilometry čtvereční, píše Kyiv Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zapálili a potopili u Krymu ruský trajekt. Shořelo 30 cisteren s pohonnými hmotami

Ruští okupanti měli ztratit asi 300 mužů a část techniky, připomíná agentura Unian. Velitel brigády Andrij Bileckij uvedl, že hlavním úkolem operace bylo „srazit útočný potenciál 20. armády Ruské federace“.

„V současné době jsme tento úkol splnili. Jedinečnost operace spočívala v tom, že jsme zaútočili na přesilu nepřítele a zvítězili. Úspěch závisel na podrobném plánování, nestandardních řešeních, koordinované práci dělostřelectva, protivzdušné obrany, systémů protivzdušné obrany a rozvědky. Hrdiny bojiště však byli tankisté, ženisté, průzkumníci a především útočná letadla,“ zdůraznil Bileckij.

Brigáda již ve čtvrtek zveřejnila video, které podle ní ukazuje první záběry „ofenzivy v plném proudu“ natočené na východě země. „Podrobnosti se dozvíte později. Očekávejte dobré zprávy,“ napsala 3. útočná brigáda. Na videu je vidět postup a střelba ukrajinských tanků, palba ukrajinských vojáků do zákopů a drony shazující bomby na ruské vojáky.

V pátek brigáda zveřejnila další video. Má jít o záběry z osvobozených ukrajinských vesnic. Je na nich vidět, jak civilisté vítají a objímají vojáky. „Pod ukrajinskou vlajkou dobýváme a bráníme. Okamžikem pravdy po těžkých bojích je návrat a vztyčení vlajky nad osvobozenými městy a vesnicemi,“ napsali vojáci k videu na Facebook.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinská 3. útočná brigáda při protiútoku zabrala území o rozloze dva kilometry čtvereční

Ukrajinští vojáci dále nepatrně postoupili v ruské Kurské oblasti. Ve své nejnovější analýze bojů to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Jako příklad zmiňuje postup do obce Komarovka, která se nachází jižně od města Koreněvo, a také postup v obci Russkaja Konopelka ležící východně od Sudži.

Nedávný postup Rusů na východoukrajinské město Pokrovsk v Doněcké oblasti naopak zřejmě přiměl ukrajinské jednotky stáhnout se z některých pozic na tomto úseku fronty. Invazní jednotky měly obsadit obec Ptyče jihovýchodně od Pokrovsku a postoupili dále na jih.

USA pošle další pomoc za tři miliardy

Oznámení o úspěšné akci ukrajinských obránců přišlo v den, kdy agentura AP s odvoláním na nejmenované americké představitele informovala, že Spojené státy pošlou napadené zemi další balík pomoci. Tentokrát v hodnotě 125 milionů dolarů (2,82 miliardy korun).

Nový balík pomoci podle zdrojů agentury zahrnuje střely protivzdušné obrany, munici pro mobilní salvové raketomety HIMARS, Javeliny a další protitankové střely, systémy a vybavení pro boj s drony, systémy elektronického boje, dělostřeleckou munici ráže 155 a 105 milimetrů, vojenská vozidla a další vybavení.

Představitelé hovořili s AP pod podmínkou zachování anonymity, neboť Washington tuto pomoc ještě veřejně neoznámil. Oficiální oznámení by mohlo přijít již v pátek, tedy vpředvečer Dne nezávislosti Ukrajiny. Na tento ukrajinský svátek tomu bude také přesně dva a půl roku, co se Ukrajina brání nevyprovokované ruské ozbrojené agresi na svém území.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Rusko prší ukrajinské drony. Plameny zachvátily letiště, hasit se nedaří ani sklad ropy

Tagy:
Moskva Ukrajina politika technika obrana vláda USA Rusko ozbrojený konflikt brigáda protivzdušná obrana Associated Press Luhansk Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu konflikt, válka a mír