Dramatická záchrana: Zmije zaútočila na chlapce. Lékaře za ním spustili z vrtulníku na navijáku

Slovenští záchranáři měli v sobotu večer napilno. Teprve 15letého chlapce v obci Reľov nedaleko Kežmaroku uštkla do ruky zmije. Do akce musel vrtulník, který hocha transportoval do popradské nemocnice, tam mu bylo podáno sérum proti hadímu jedu.

První pomoc mu dal lékař ještě na místě, ale následně byl nutný převoz, v tomto případě letecký přesun do nemocnice. „Po příletu byl lékař k pacientovi vysazen palubním navijákem. Ten chlapce vyšetřil a poté byl hoch přepraven k vrtulníku, který přistál na hřišti,“ popsali zásah záchranáři, kteří měli transport na starost.

ČTĚTE TAKÉ: Muž si s brokolicí přinesl domů i hada. Nabídnutou finanční kompenzaci odmítl, chce víc

Ti dále uvedli, že uštknutého mladíka dopravili ve stabilizovaném stavu s otokem horní končetiny do nemocnice v Popradu, kde dostal včas sérum proti hadímu jedu.

Nejde o ojedinělý případ. Na konci června se v Banské Bystrici vracela mladá žena z práce a rovněž na ní zaútočila zmije. „Byla přijata na pozorování, její stav však nebyl vážný a byla následně propuštěna domů,“ uvedla pro web RTVS mluvčí nemocnice v Banské Bystrici Růžena Maťašeje.

Vyskytuje se i mezi paneláky

Zmije obecná je na Slovensku, stejně jako v České republice, chráněná. Odborníci varují, že se tento had může vyskytovat i na sídlištích ve městech. Lidé ji poznají díky charakteristické klikaté čáře na hřbetě. Vrchol její aktivity je pak právě v červnu a červenci, kdy je nejtepleji.

Jde o velmi plachého plaza, když už ale dojde k uštknutí, je klíčová první pomoc. „Ránu je třeba sterilně překrýt. Nedoporučuje se její naříznutí nebo extrakce jedu. Když vás had uštkne, tak ten jed se začne vstřebávat,“ vysvětlil primář dětského urgentního příjmu v Banské Bystrici Milan Galko. U zdravého člověka kousnutí těchto zmijí fatálně nekončí. Ohroženi jsou ale senioři nebo lidé s oslabenou imunitou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku přibývá zmijích uštknutí. Co v takovém případě dělat a čemu se rozhodně vyhnout?

Tagy: