RADAR: Na Chorvatsko se valí studená fronta. Podívejte se, jak tam bude začátkem prázdnin

V Chorvatsku se čeká začátkem prázdnin výrazné ochlazení. Vyplývá to z údajů tamního Státního hydrometeorologického ústavu (DHMZ). V červnu v oblíbené turistické destinaci převládalo deštivé počasí. V oblastech Bilogora, Križevci, Ogulin nebo v populárním Splitu pršelo často. Deštivější než obvykle má být v zemi také červenec. Informoval o tom chorvatský web Index.

Příští týden má Chorvatsko zasáhnout podle meteorologů studená fronta procházející přes Irsko a Velkou Británii. Po jejím přechodu se však opět čeká oteplení, informoval chorvatský web N1.

V letních měsících bude v zemi podle hydrometeorologického ústavu počasí proměnlivé. Červenec bude deštivější než obvykle, srpen má být naopak teplejší, než bývá. První červencový víkend by měl být deštivý a pršet by podle DHMZ mělo v sobotu i neděli. Teploty by se měly pohybovat v rozmezí od 17 do 26 °C. Loni v létě Evropu pustošila velká sucha a zlepšení meteorologové neočekávají ani letos, uvedl web Index.

ČTĚTE TAKÉ: Česko zasáhlo prudké ochlazení, dorazí i déšť. Kdy se vrátí tropy?

Teplota vzduchu se v červnu pohybovala většinou kolem průměru. Naměřeno bylo nicméně i velké množství vlhkého a nepříliš teplého vzduchu nad Balkánem. „Průměrná červnová teplota vzduchu v oblasti kontinentálního Chorvatska a severního Jadranu se pohybuje od 18,8 °C do 22,5 °C,“ píše web Index s odkazem na státní hydrometeorologický ústav.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„V hornatých částech pak začíná na 10,5 °C (v nejvyšších horách) a dosahuje maximálně 18,3 °C. Oblast středního a jižního Jadranu je nejteplejší, teplota se tam pohybuje od 20,2 °C do 23,4 °C,“ uvádí hydrometeorologický ústav s upozorněním, že na konečné hodnocení je potřeba počkat do konce června.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se připravit na dovolenou v Chorvatsku?

Tagy: