Chorvatsko, nebo Polsko? Štáb CNN Prima NEWS srovnal ceny turisticky oblíbených destinací

Přístavní město Gdaňsk patří mezi perly evropského kulturního dědictví.

Srovnání cen v Chorvatsku a Polsku

Kvůli drahotě v Chorvatsku letos někteří Češi vyrazili na dovolenou raději do Polska. A to i přesto, že počasí u Baltského moře není ani v létě vždy vhodné ke koupání. Lidé ale předpokládají, že ušetří. Štáb CNN Prima NEWS proto zamířil do přímořského Gdaňsku, aby rozdíly v cenách porovnal.

Přístavní město Gdaňsk se zdá být ideální destinací pro cenově výhodnou dovolenou. Nejnižší jsou ceny v supermarketech. Například ovocný čaj koupíte za 13,50 Kč, chléb za 16 Kč. V porovnání s cenami v chorvatském supermarketu za nákup ušetříte více než 400 korun.

ČTĚTE VÍCE: Drahota v Chorvatsku? Projděte si srovnání cen v turistických destinacích

Ceny v restauracích jsou podobné jako ty v Česku. Tradiční fish and chips stojí 260 korun, špagety aglio olio 180 korun. Celkově štáb CNN Prima NEWS večeře pro dva vyšla na 600 korun i s nápoji. Pokud se podíváte na chorvatské ceny, tak třeba hovězí nebo zmrzlinu si určitě raději dáte v Polsku. V Chorvatsku si ale naopak vychutnáte levnější kávu.

Zatímco ceny potravin jsou v Polsku dle srovnání výrazně nižší, připlatíte si tam za vstupy do muzeí nebo třeba za plážové toalety. Přesto si Gdaňsk turisti chválí. „Jsem z Německa. Už jsem tady podruhé a miluji to,“ zazněl názor jednoho z nadšených návštěvníků. Další, ze Šanghaje, je nadšen z krásných budov a výhledů. „Líbí se mi tady,“ poznamenal.

Jarmark svatého Dominika naláká do centra města každoročně tisíce turistů z celého světa. Nabízí lokální potraviny i regionální produkty. Turisty tak neodradí ani deštivější počasí nebo silný vítr. „Večer vždy začne pršet, přes den se opalujeme, chodíme do moře, děláme cyklovýlety,“ uvedla další z dotázaných turistek. Počasí je zkrátka jaké je, ale odpočívat se dá, shodují se návštěvníci.

Tagy: