Chraňte svého mazlíčka: Proč vyndat klíště co nejdříve?

Klíště jako hrozba

Chraňte svého mazlíčka: Jak na klíšťata

Když se bavíme o klíšťatech, často se zmiňuje, že je důležité, aby se klíště vůbec nepřisálo. Proč? Protože přisátím se pomocí slin klíštěte přenáší nebezpečné nemoci. Jsou to babezióza, erlichióza, lymská borelióza, klíšťová encefalitida a další.

Repelentní antiparazitní obojek Foresto existuje na trhu pro kočky a malé psy o váze do 8 kg a i psy nad 8 kg. Obojek proti blechám a klíšťatům chrání vašeho psa a kočku tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Tak vašeho mazlíčka chrání před nemocemi, která tito parazité mohou přenášet. Lze ho využít jako součást léčby alergické dermatitidy vyvolané blechami (FAD).

Přečtěte si o Forestu více

I rychlost vyndání klíštěte má vliv na nákazu. Nemoci se totiž začínají přenášet už po několika málo hodinách od přisátí. Proto je tak důležité používání antiparazitik. Když už ale zvíře klíště má, měl by ho majitel vyndat tak, aby nevědělo, že se vyndává. To znamená, že bychom ho neměli ničím mazat ani stříkat, pak totiž pouští látky, které mohou přenášet zmíněné nemoci. Ideální jsou háčky, které koupíte ve zverimexu. Ty vložíte pod klíště a párkrát pootočíte (názorně můžete vidět v reportáži) a vytáhnete. Zvíře to ocení, protože klíště bude pryč a jemu zůstanou chlupy.

Poté ránu odezinfikujte a je potřeba hlídat, zda zvíře nemá teploty, není unavenější, bez chuti k jídlu nebo se mu nedělají modřiny.

Klíšťata opravdu není radno podceňovat. Měli bychom tedy jako zodpovědní majitelé mazlíčka chránit před klíšťaty preventivně. Ideální je zvolit přípravek s repelentním účinkem.

Toho docílíme antiparazitním obojkem Foresto. Je vhodný pro psy od ukončených 7 týdnů věku a kočky od ukončených 10 týdnů, navíc je repelentní. Klíště má pocit, že ho pálí končetiny a samo odpadne. Nemusíte se ale bát, že by obojek byl cítit. Látku, která se z materiálu obojku postupně uvolňuje do lipidové vrstvy kůže a srsti, nijak neucítíte a tak ho pes i kočka mohou mít na krku nepřetržitě i doma.

Pokud klíště při vyndávání přetrhnete, nemusíte se nijak zbytečně stresovat. I zda platí hlídat, zda pes není unavený, nemá teploty, bez chuti nebo se mu nedělají modřiny. Přetrhnuté klíště se zapouzdří a pak samo odpadne.

Upozornění

Foresto 1,25 g + 0,56 g obojek pro kočky a psy ≤ 8 kg a Foresto 4,50 g + 2,03 g obojek pro psy > 8 kg jsou veterinární léčivé přípravky. Pečlivě čtěte příbalovou informaci. Foresto, Elanco logo - šikmý pruh jsou obchodní značky ve vlastnictví společnosti Elanco nebo jejích obchodních poboček. Email: veterina_cz@elancoah.com ©2024 Elanco  PM-CZ-24-0018

Tagy: