Náhlá evakuace Kapitolu: Letoun vyhodnotili jako hrozbu, byli v něm parašutisté

Americký Kapitol byl ve středu na krátkou dobu evakuován poté, co policie v jeho blízkosti zaznamenala letoun, který vyhodnotila jako možnou hrozbu. Nicméně v letadle cestovali členové vojenského parašutistického oddílu, kteří se pak během ukázky svých dovedností snesli na jeden z washingtonských baseballových stadionů, napsala agentura AP.

Incident podle AP svědčí o tom, že v komunikaci mezi armádou a policií na Kapitolu se stala obrovská chyba. Je o to více zarážející, že bezpečnost sídla amerického Kongresu se dostala do popředí po událostech z loňského 6. ledna. Dav stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa vtrhnul do Kapitolu ve snaze zabránit tomu, aby během společné schůze Kongresu bylo potvrzeno volební vítězství Joea Bidena.

Letoun ve středu odstartoval ze základny v Marylandu a kroužil ve vzdušeném prostoru v blízkosti Kapitolu, pro jehož využívání platí přísné restrikce. Do zakázané zóny nad budovou Kapitolu nebo vládních úřadů se ale nedostal. Nyní se vyšetřuje, proč celá událost nebyla řádně koordinovaná se strážci pořádku ve Washingtonu. AP uvádí, že pro obranu oblasti hlavního města je připraveno několik míst pro odpalování raket země-vzduch, stejně tak jsou neustále v pohotovosti posádky vojenských letounů.

Letadlo, kvůli kterému byl poplach vyhlášen, se asi po dvaceti minutách vrátilo zpět na základnu. Parašutisté, jež vezlo, z něho vyskákali před zápasem na stadionu baseballového týmu Washington Nationals. Ten leží necelé dva kilometry od Kapitolu. Televize NBC News na svých internetových stránkách napsala, že Kongres tento týden nezasedá a většina zákonodárců je ve svých domovských státech. V Kapitolu proto v době incidentu nebylo tolik lidí jako v době, kdy se koná schůze Sněmovny reprezentantů a Senátu.

Tagy:
Joe Biden NBC Washington Nationals Maryland Donald Trump Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Associated Press Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických