Chybějící zuby a srostlé staré zlomeniny. Na Královéhradecku obvinili dvojici z týrání

Odhalení množírny

Záběry z množírny

Policie obvinila z týrání zvířat dvojici, která prodávala přes inzerci psy z množírny v Habřině na Královéhradecku. Nelegální chov psů odhalili v listopadu 2020 a na místě zajistili téměř osmdesát psů v nevyhovujících podmínkách a s různými nemocemi. Samořečeným chovatelům hrozí až šest let vězení.

Dům v Habřině dlouhodobě ukrýval množírnu psů menších plemen. Převážně šlo o čivavy a francouzské buldočky. Zvířata byla v několika místnostech zavřená v klecích, nebo volně pobíhala ve svých výkalech. Když do objektu vešla policie, na první pohled bylo jasné, že chov není v pořádku. Potvrdily to závěry veterináře.

„Zjistil, že psi trpěli různými chorobami. Psům chyběly zuby, měli postižené končetiny a klouby, měli špatně srostlé různě staré zlomeniny. Při prohlídce byli psi nervózní, bázliví, někteří dokonce strachy močili. Neměli dostatek pohybu, neměli žádnou péči o oči, chrup a drápy,“ popsala zaznamenaný stav policejní mluvčí Iva Kormošová.

Útulek má plné ruce práce

Z množírny bylo nutné odebrat 77 psů. Ti měli být určeni k prodeji přes inzerát. Majitelé se jich během vyšetřování vzdali a převedli je do majetku města. To zveřejnilo výzvu, že si lidé mohou o psy požádat v útulku. Ten zasypalo přes sedm stovek žádostí, tedy desetinásobek psí nabídky. Kvůli vysokému počtu zvířat byl takřka paralyzovaný. Začal ale rychle jednat.

„Město na to vytvořilo elektronický pořadník, aby se nic nezdržovalo. Všechna tato zvířata se podařilo umístit do rodin, zájem o ně tenkrát byl obrovský a všem se podařilo najít nový milující domov,“ řekla Kateřina Šmídová z královéhradeckého magistrátu.

Týrání zvlášť trýznivým způsobem

„Ze zločinu týrání zvířat a přečinu chov zvířat v nevyhovujících podmínkách jsme obvinili 63letého muže a jeho 51letou přítelkyni. Oběma klademe za vinu, že v řádu několika měsíců až let týrali desítky psů zvlášť trýznivým způsobem. Oběma hrozí trest odnětí svobody od dvou do šesti let,“ doplnila závěry policejního vyšetřování Kormošová.

Je pravděpodobné, že se trestu nevyhnou. V dalším případu týrání psa v Hradci Králové, kdy se majitel odstěhoval z bytu na Benešově třídě a nechal v něm tři týdny osamocenou fenku bez jídla a pití, padl nepodmíněný sedmiměsíční trest.

Tagy:
pes Policie ČR trest množírna psi okres Hradec Králové Habřina