Nejdřív „lajdáctví“, teď velký Středulův comeback? Rada mu po bouřlivé debatě hlásí podporu

Josef Středula, vpravo od něj pak Daniel Sterzik

Do čela odborů patrně znovu míří Josef Středula

Do čela největší odborové centrály v zemi patrně znovu míří Josef Středula, který minulý týden o funkci přišel kvůli tomu, že neplatil členské příspěvky. Ve středu ovšem získal nominaci od nejsilnější organizace v zemi. Rozhodne až mimořádný sněm, který je naplánován na 25. března.

„Je to mé lajdáctví. Nic víc, nic míň,“ vysvětloval minulý týden Středula ztrátu své pozice. Už tehdy oznámil, že by chtěl odborům vládnout znovu. O podporu si tak přišel říct do největšího sdružení, které čítá skoro 80 tisíc odborářů.

K TÉMATU: Doba salonních vůdců minula, tvrdí politologové. Odborům poradili vybírat předáka z provozu

„Nehraju žádnou hru, jsem jaký jsem a oni mě znají. Kdybych něco předstíral, bylo by to nedůvěryhodné a nedávalo by to žádný smysl,“ vysvětlil nyní.

Odboráři o nominacích jednali za zavřenými dveřmi na tradičním místě, tedy uvnitř hotelu na pražském Žižkově. Jasno bylo zhruba o pět hodin později.

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo označil debatu za velmi krušnou. „Padla spousta názorů, nicméně rada nakonec vyhlásila podporu,“ uvedl.

Podpora Středuly se mezi členy pohybovala okolo 65 až 70 procent. Podle Ďurča zatím Středula nemá protikandidáta. „Volba je tajná. Máme sice největší počet delegátů, ale nemůžeme vědět, jak budou jednotliví lidé volit. Také je ještě dostatek času na to, aby vybral svého kandidáta i jiný svaz,“ dodal předseda odborářů KOVO.

Středula vede odbory od roku 2014. Je známý jako tvrdý vyjednávač a kritik pravicových vlád, který vedl řadu odborářských protestů a demonstrací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po Středulovi skončil v odborech i Samek, zdůvodnil to zdravím

Tagy:
volba Josef Středula odbory Českomoravská konfederace odborových svazů příspěvky rada Roman Ďurčo Odborový svaz KOVO