Doba salonních vůdců minula, tvrdí politologové. Odborům poradili vybírat předáka z provozu

Předseda českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

360° (64)

Josef Středula je salonní typ odboráře a netěší se silné podpoře v čele svazů. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil komentátor MF DNES Miroslav Korecký s tím, že odbory neměly důvod stát za svým již bývalým předákem. Stejně to vidí i politolog Lukáš Valeš, který by zvážil i možnost „razantnějšího“ předsedy přímo z provozu. Celou situaci ohledně Středuly zhodnotil poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO) jako bizarní a dodal, že bývalý předák degraduje pozici odborových svazů.

Korecký a Valeš se shodli, že Středula nemá v čele odborů silnou podporu. „Jedná se asi o nejlépe oblékaného vůdce svazů od vzniku samostatné České republiky. Nikdy moc bitev nevyhrál. V prezidentské volbě nedokázal nasbírat po fabrikách 50 tisíc hlasů, při jednání o konsolidačním balíčku byly výsledky nepříznivé,“ připomněl Korecký s tím, že představenstvo odborů tak nemělo důvod Středulu nadále držet.

K TÉMATU: Nátlak na Hayata Okamuru? Toho pána neznám, tvrdí Vondra. Rozkoly ve Spolu podle něj nevadí

Podle Valeše mohly být nezaplacené příspěvky pouze špičkou ledovce, které se staly záminkou pro Středulův vynucený odchod. „Dnešní doba vyžaduje úplně jinou rétoriku a činy ze strany předsedy. Zůstává nyní otázkou, zda by odboráři neměli sáhnout po nějakém razantnějším šéfovi už kvůli sebezáchově,“ pronesl.

Pro Koreckého by byl vhodným kandidátem předseda OS KOVO Roman Ďurčo, jenž v jeho očích představuje „radikálnější proud v odborech“ a „zemitého zaměstnance z vítkovických železáren“, nebo místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Valeš by si v této funkci dokázal představit někoho „z nižších pater“. „Uvidíme, zda se objeví nějaký ‚normální‘ odborář, který chodí do zaměstnání, v odborech tráví svůj volný čas a nemá to jako full-time job,“ dodal expert.

Bizarní i úsměvné, zní z ANO a ODS

Nejasnou situaci v odborech zkritizoval v pořadu 360° i Nacher. „Konec Středuly v čele odborů mi přišel především bizarní. Je zvláštní, že není členem, a tudíž ani předsedou. Touto situací jen degradoval odbory obecně,“ zdůraznil.

„Nevím, jestli se jedná o pochybení jeho či někoho z jeho okolí, ani neznám jejich pravidla. Dění nahrává i vládě, která jim bude moct při jednání vmést, aby si udělali pořádek mezi sebou,“ dodal Nacher.

S tímto pohledem souhlasil poslanec Karel Haas (ODS). „Situace, kdy předseda Českomoravské komory odborových svazů a bývalý kandidát na prezidenta zapomene zaplatit příspěvky, mi přijde úsměvná,“ pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalá kandidátka na prezidentský úřad Danuše Nerudová kritizovala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéfa hnutí ANO Andreje Babiše

Tagy:
předseda pořady CNN Prima NEWS Josef Středula odbory Patrik Nacher vláda Českomoravská konfederace odborových svazů Miroslav Korecký 360° Vít Samek Lukáš Valeš Karel Haas Roman Ďurčo