Hazard s pyrotechnikou se nevyplácí, varují hasiči. Radí, jak předejít tragédii

Hazardovat s pyrotechnikou se nevyplácí.

Konec roku je ve velkém spojen také s používáním zábavní pyrotechniky. Hasiči proto opět upozorňují všechny milovníky této aktivity, aby nakupovali jen schválené výrobky, četli si návody, dodržovali bezpečnou manipulaci a chovali se tak, aby nedošlo ke zranění ostatních.

Velké rány, pestrobarevná podívaná na obloze, ale někdy i vážná poranění, způsobená neodbornou manipulací s petardami, nebo požáry. Někteří si oslavy Nového roku nedokážou bez dělobuchů představit. Kdo chce ale petardy odpalovat, měl by dodržet základní pravidla – v první řadě stát na bezpečném místě.

ČTĚTE TAKÉ: Ohňostrojaři se bouří proti Rakušanovi. Není to pieta, ale fraška, strach nesmí vyhrát, tvrdí

„V každém případě je odpalovat v dostatečné vzdálenosti od ostatních. Mít u sebe osobu starší 18 let, přečíst si návody a dávat pozor, kam dopadají zbytky,“ řekl velitel Sdružení dobrovolných hasičů Skvrňany Vlastimil Malina.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová dodala, že pokud je pyrotechnika v nepovolaných rukou, může to skončit tragicky. A způsobit škody nejen na majetku, ale především na zdraví.

Hasiči také lidem doporučují sledovat ohňostroj raději z větší vzdálenosti než například z náměstí, odkud jsou petardy odpalovány.

Profesionální a dobrovolní hasiči na konci roku často vyjíždějí i k požárům. Podle hasičů by lidé rozhodně neměli opouštět své domovy, aniž by sfoukli svíčku na adventním věnci a v ideálním případě by také měli vypojit elektrická světýlka na vánočním stromku. Požáry se v bytech rychle šíří, stačí chvíle a místnost je v plamenech.

A plné ruce práce budou mít na konci roku i policisté, kteří budou dohlížet na bezpečnost, veřejný pořádek, plynulost silničního provozu a zajišťovat ochranu tzv. měkkých cílů. Pohybovat se budou v místech, kde je větší koncentrace lidí.

„Co se týká požívání alkoholu, ten je častou příčinou různých slovních i fyzických napadení mezi lidmi. Také je nutno připomenout, že alkohol v žádném případě nepatří za volant, v ČR pro řidiče platí nulová tolerance,“ zdůraznila mluvčí Policie ČR Hana Kroftová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohňostroje znamenají stres pro domácí mazlíčky i zvířata v zoo. Co radí veterináři?

Tagy:
Silvestr požáry rachejtle zranění ohňostroj dělobuchy manipulace bezpečnostní složky