MAPA: Města odpálí ohňostroj i přes Rakušanovo doporučení. Kde s rachejtlemi počítají?

Novoroční ohňostroj si nenechají ujít ani v Ústí nad Labem

Některá města v České republice se chystají na odpalování novoročních ohňostrojů navzdory tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval k jejich zrušení kvůli pietě po masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tradiční ohňostroje uvidí lidé například v Ústí nad Labem, Litvínově, Mostě nebo Plzni. Přehled měst je uvedený v mapě v tomto článku.

Hlavní město Praha či jihomoravská metropole Brno ministra vyslyšely a ohňostroje pořádat nebudou. Mnohá další se ale rozhodly v přípravách vítání nového roku pokračovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České dráhy na silvestra výrazně omezí spoje. Podívejte se, které vlaky nevyjedou

Ve Středočeském kraji počítají s odpálením ohňostroje v Kolíně, Kladně nebo Novém Strašecí na Rakovnicku. „Žádost jsem konzultoval s ostatními radními, kteří mají stejný názor. Ohňostroj je v Novém Strašecí událostí, kdy se na náměstí schází nejvíce lidí v polistopadové době. Uprostřed náměstí budou mít občané možnost přispět pozůstalým obětí této tragédie a společně minutou ticha uctíme oběti této tragédie,“ řekl starosta Nového Strašecí Karel Filip (Naše město).

Ohňostroj si neodpustí ani v Kralupech nad Vltavou či ve Slaném. Starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS) ale žádá občany, aby omezili na silvestra používání zábavní pyrotechniky. S podobnou výzvou přišlo i vedení Benátek nad Jizerou, kde se ohňostroj bude také konat.

Rušit se nebude ani ohňostroj v Jihlavě. Město vyjádřilo soustrast s oběťmi tragické střelby pietou a omezení adventního programu. Vedení Jihlavy po výzvě ministra Rakušana probíralo dopady pořádání oslav včetně ohňostroje. Nakonec se ale zastupitelé dohodli, že novoroční oslavy budou bez omezení.

K výzvě ministra Rakušana se neplánují připojit ani města v Plzeňském kraji. „Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli nerušit. Jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a blbé nálady je přesně to, co chtějí způsobit,“ řekl starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Podobně se oslavy s ohňostrojem chystají i v Klatovech či Domažlicích. Oslavy nechtějí rušit ani v Kroměříži či ve Vsetíně. „Jsem přesvědčen, že život jde dál a není dobré rušit další společenské akce a tím prodlužovat bolestné vzpomínky. Odborníci říkají, že psychicky narušení lidé páchají tyto hrůzné skutky právě pro mediální pozornost a rušením akcí bychom tomu jen pomáhali. Výzva ministra Rakušana by se navíc mohla jevit jako politický kalkul. A to nesmíme připustit,“ řekl vsetínský starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Oslavy ruší v Olomouci či Uherském Brodě

Rakušanova výzva se naopak setkala s pochopením v Olomouci, Jindřichově Hradci, Strakonicích, Ústí nad Orlicí nebo Náchodě.

Ohňostroj se neuskuteční ani v Uherském Brodě, kde v roce 2015 řádil střelec v restauraci Družba. Po podobné tragédii zůstalo osm mrtvých a jeden těžce zraněný. „Mnozí z nás mají ještě v paměti podobnou tragédii, která se odehrála dne 24.2.2015 v restauraci Družba v Uherském Brodě. Tehdy se v celé zemi zvedla velká vlna solidarity, která podpořila pozůstalé rodiny i občany našeho města. Mnozí z nás si na to pamatují a podpory občanů z celé republiky si dodnes velmi váží,“ uvedla na webu města starostka Miroslava Poláková (za Nezávislé za rozvoj města).

Tagy: