Chytré hodinky samy zbytečně volají záchranáře, ti pak chybí u nehod. Jak problému předcházet?

Chytré hodinky samy zbytečně volají záchranáře.

Chytré hodinky volají SOS

Jako ne úplně chytrá se občas ukazuje funkce chytrých hodinek, která má za úkol přivolat pomoc v nouzi. Záchranné složky totiž stále častěji vyrážejí do akce kvůli planým poplachům. Tomu se však dá předcházet správným používáním.

„Zdá se, že jste utrpěli těžký pád.“ Například taková hláška se může objevit na chytrých hodinkách těsně předtím, než začnou automaticky vytáčet tísňovou linku. „Ty jejich gyroskopy dokážou rozpoznat, že se stala třeba autonehoda a automaticky začnou volat záchranné složky. Potom jim nadiktují vaše souřadnice a že se vám něco stalo,“ popsal konzultant prodejny Ondřej Stanislav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální vražda seniora na Klatovsku kvůli penězům. Po propuštění z vězení se útočník zabil

Poměrně často se ale stává, že chytrý módní doplněk špatně odhadne situaci a volá pomoc zbytečně. „Jde o jednotky případů za měsíc. Ve většině případů to vypadá, že ta pomoc vlastně není potřeba, že dochází k omylu,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Že se něco takového může stát, potvrzují i majitelé chytrých hodinek. „Při nohejbalu jsem asi udělal divný pohyb. Začalo to něco signalizovat a snažilo se to něco někam odeslat,“ popsal jeden z majitelů hodinek v anketě CNN Prima NEWS. „Hodinky mi zavibrovaly na ruce a vyzvaly mě, abych potvrdil, že jsem v pořádku a že nemusí volat záchranné složky,“ sdělil další.

Existují ale naopak případy, kdy se funkce SOS volání osvědčila a přivolala potřebnou pomoc. „V sobotu 20. července v brzkých ranních hodinách operační středisko obdrželo tísňové volání o nehodě. Výhody to určitě má i v tom, že ten telefon udá přesnou polohu. Konkrétně u této nehody jsme auto nalezli v hustém zalesněném porostu,“ uvedla mluvčí moravskoslezských záchranářů Kamila Langerová.

Ke správnému fungování mohou přispět sami uživatelé. „Hodinky vás vlastně upozorní, že volají na tísňovou linku. Vy byste měli ten hovor ukončit. V případě, že už se ten hovor stane, tak by lidé měli reagovat,“ řekl Kavka. Dá se tím předejít tomu, že záchranné složky zbytečně vyjedou tam, kde nejsou potřeba, a ke skutečně nouzové situaci dorazí pozdě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři děti a pět dospělých bylo zraněno při hromadné nehodě u Slavkova. Zasahoval vrtulník

Tagy:
nehoda havárie tísňové volání Hasičský záchranný sbor Martin Kavka chytré hodinky