Čínská ekonomika loni rostla, zřejmě jako jediná na světě. Pomohly jí roušky

Roušky v Číně

Čínská ekonomika rostla i v loňském roce

Čína informovala, že její hrubý domácí produkt (HDP) v roce 2020 vzrostl o 2,3 procenta. Ačkoliv je to kvůli pandemii nového koronaviru vůbec nejslabší růst této asijské země za posledních 44 let, i tak jde podle zahraničních agentur zřejmě o jedinou velkou ekonomikou, která za loňský rok vykázala ekonomický růst.

Druhá největší ekonomika podle agentury Reuters rychlostí svého zotavení z koronavirových otřesů mnohé překvapila. Zejména proto, že její představitelé museli i na poli mezinárodního obchodu počítat s napjatými americko-čínskými vztahy. Růst čínské ekonomiky je dokonce vyšší, než očekávali analytici. Například Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídal meziroční růst HDP Číny okolo 1,9 procenta.

Po třetím čtvrtletí, kdy rostl o 4,9 procenta, se čínský HDP v posledním, čtvrtém kvartálu zvýšil meziročně o 6,5 procenta, uvedla agentura DPA. Tím se růst podle čínského statistického úřadu vrátil na úroveň před pandemií. V prosinci měl dokonce export země meziročně růst o 18,1 procenta.

Ekonomický růst Číny v posledních letech slábne

Tempo hospodářského růstu Číny se postupně zpomaluje. V roce 2017 činil meziroční růst HDP 6,8 procenta, v roce 2018 6,6 procenta a v roce 2019 šest procent, připomněla agentura TASS a dodala, že horší výsledek než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976, kdy se HDP zmenšil o 1,6 procenta.

Agentura AP naopak zdůraznila, že čínská ekonomika loni vzrostla o 2,3 procenta, protože se zrychlilo její zotavování z pandemie, která v Číně začala, zatímco USA, Evropa a Japonsko zápasily s prudkým šířením infekce.

V prvním čtvrtletí loňského roku zaznamenala čínská ekonomika pokles o 6,8 procenta, protože koronavirus si vynutil zavření továren a obchodů. Už v následujícím, druhém čtvrtletí se Čína stala první významnou zemí, která znovu dosáhla růstu (o 3,2 procenta) poté, co komunistická strana v březnu ohlásila vítězství nad koronavirem a znovu otevřela ekonomiku, napsala AP.

K růstu podle agentury napomohla celosvětová poptávka po čínských rouškách a dalším zdravotnickém materiálu. Čínský vývoz loni vzrostl o 3,6 procenta navzdory celní válce s USA. Čínští výrobci převzali podíl na trhu od zahraničních konkurentů, kteří stále čelili protiepidemickým opatřením.

Mezinárodní měnový fond a další prognostici podle AP očekávají, že čínská ekonomika letos vzroste o více než osm procent.

Tagy: