Cizinec ubil v Přelouči kojence, protože moc plakal. S partnerkou ukryli tělo v mokřadu

Vraha kojence vzal soud do vazby

Zabil dvouměsíční miminko. Tělíčko ukryl do mokřadu u Přelouče

Z vraždy dvouměsíčního chlapečka obvinili pardubičtí kriminalisté 28letého muže z Rumunska. Soud poslal cizince do vazby. K umlácení partnerčina syna se přiznal, žena policisty zavedla do mokřadu za městem, kde tělíčko ukryli. Poté chtěli odcestovat ze země, rumunská policie ale upozornila české kolegy.

Možnou smrt novorozence nahlásili rodiče 28letého muže rumunské policii, která zprávu předala kolegům v Pardubicích. Rumun měl se svojí přítelkyní a jejími dvěma dětmi – roční dcerou a dvouměsíčním synem – bydlet u jejích rodičů v Přelouči. „Muž ani žena se ovšem doma nenacházeli a nikde nebyli k zastižení,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Policisté začali prověřovat i ubytovny v Přelouči a místa, kde měli bydlet jejich známí a přátelé.

Chlapečka pohřbili v mokřadu za městem

Zvratem ve vyšetřování bylo svědectví, podle kterého se dvojice pohybovala po Přelouči, ale pouze s roční holčičkou. Když se svědek zeptal na novorozence, tvrdili, že je na ošetření v nemocnici. „Po ověření této informace, která se ukázala jako lichá, začala sílit obava, že oznámení z Rumunska se zakládá na pravdě. Kriminalisté dále zintenzivnili pátrání po horké stopě a ve spolupráci s policisty z Přelouče, Pardubic a také strážníky Městské policie Přelouč začali pátrat po obou hledaných osobách,“ sdělila mluvčí.

Nakonec policisté našli 19letou matku dvou dětí u jedné z kamarádek, kde se snažila schovat. Zpočátku nechtěla spolupracovat, nedokázala ale vysvětlit, kde je její syn, a odmítala říct, kde se nachází její přítel. „Po krátké době začala s policisty spolupracovat a uvedla, že její přítel se ukrývá nedaleko, ve dvoře u jednoho domu, kde ho následně policisté zadrželi. Žena později potvrdila i to, že její malý syn zemřel, a to po fyzickém útoku ze strany jejího přítele. Policisty následně dovedla na místo, kde tělo zemřelého dítěte ukryli, do mokřadu za městem,“ doplnila Janovská.

Chtěli utéct do zahraničí

Prvotní ohledání tělíčka i pitva potvrdily, že chlapeček byl zavražděn. 28letý muž se následně přiznal, že chlapce několikrát udeřil pěstmi a zatím nezjištěným předmětem do hlavy. Stalo se tak už v sobotu, v pozdních hodinách v místě jejich pobytu.

„Důvodem jeho jednání údajně bylo to, že mu vadilo, že chlapec stále brečel, i když se o něj staral a dával mu pít, a kojenec byl stále k neutišení,“ informovala policejní mluvčí. Matka měla v té době spát pod vlivem alkoholu ve stejné místnosti. Když druhý den ráno zjistila, že chlapec nežije, rozhodli se společně tělo ukrýt a odjet z Česka.

Chlapečka měli uložit do kufru ve spodní části kočárku. Jeho dupačky před odchodem z domu vycpali a uložili do korbičky kočárku, aby to vypadalo, že jedou na společnou procházku.

„Muž byl obviněn pro zvlášť závažný zločin vraždy na dítěti mladším 15 let a kriminalisté dali podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, což státní zástupce akceptoval. Muž je v případě uznání viny ohrožen trestní sazbou od 15 do 20 let, případně trestem výjimečným,“ dodala Janovská.

Tagy: