Princ William promluvil o zdraví Kate. Přání nemocné princezny sdílel s válečnými veterány

Princ William, král Karel III. a královna Camilla se u příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii setkali s válečnými veterány. Jeden z nich se britského prince zeptal i na zdravotní stav princezny Kate, která podstupuje léčbu rakoviny. Na otázku, jestli se jí daří lépe, William odpověděl, že ano. Dodal, že by na vzpomínkové akci ráda byla. Píše o tom web The Mirror.

Jeden z veteránů, stoletý Geoffrey Weaving, se prince Williama zeptal i na princeznu Kate, která se vzpomínkových akcí nezúčastnila, protože pokračuje v rekonvalescenci po chemoterapii, informoval web The Mirror. „Chtěl jsem se vás zeptat, jestli se vaší ženě daří lépe?“ říká veterán na videu, které se šíří po sociálních sítích. „Ano... byla by tu dnes ráda,“ řekl William. „Všem jsem připomínal, že její babička sloužila v Bletchley, takže by měla dost společného s několika dalšími dámami, které tu sloužily v Bletchley, ale nikdy o tom až do konce nemluvily,“ dodal princ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princezna Kate chystá velké překvapení. Fanoušci ji možná brzy uvidí vedle krále Karla III.

Babička princezny Kate z otcovy strany, Valerie Glassborowová, později Middletonová, pracovala ve středisku pro šifrování kódů za druhé světové války. V roce 2014 princezna místo navštívila, aby se podívala, kde by její babička kdysi pracovala pro vlast.

Další veteráni pak popsali své zážitky z pláže Utah během operace za druhé světové války. Veterán námořnictva Eric Bateman líčil, jak on a jeho kamarádi vyskakovali z člunů poté, co překonali kanál La Manche, aby se vylodili na plážích Francie. Král Karel III. a královna Camilla byli viditelně dojatí.

Britský král předtím vystoupil na pódium s projevem. „Příběhy o odvaze, houževnatosti a solidaritě, které jsme dnes i v průběhu našich životů slyšeli, nám připomínají, za co vděčíme této skvělé válečné generaci. Je nám ctí tato svědectví vyslechnout. Je naší povinností zajistit, abychom my ani budoucí generace nezapomněli na jejich službu a oběti, které přinesli, když tyranii nahradili svobodou,“ řekl Karel III. Dodal, že dnešní Británie je těm, kteří sloužili, navždy zavázána.

Jak podotkl web Independent, šlo se o jednu z prvních významných akcí Karla III. od jeho lednového návratu k veřejným povinnostem po diagnóze rakoviny. Jeho snaše Kate byla rakovina diagnostikována rovněž v lednu, ale na veřejnost se zatím nevrátila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kate mi změnila život, tvrdí bývalá kriminálnice. Princezně poslala povzbudivý vzkaz

Tagy:
Karel III. Druhá světová válka Camilla, královna-manželka William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Vylodění v Normandii