Nebezpečné hračky na českých regálech. Inspektoři ukázali na pistole, autíčko i mikrofon

Hned tři hračky neprošly testy Česká obchodní inspekce (ČOI). Podle jejího ohlášení z minulého týdne zmíněné předměty pro děti představují nebezpečí pro životní prostředí kvůli překročení povoleného množství olova a kadmia. Výrobci musí výrobky ihned stáhnout z prodeje. O které hračky konkrétně se jedná?

První z nebezpečných hraček je plastová pistole s označením LN 320/305 ve fialovém galaktickém provedení. „V pájeném spoji uvnitř předmětu laboratorní zkoušky prokázaly mnohonásobné překročení obsahu olova oproti povolené limitní hodnotě,“ informovala ČOI na svých webových stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: Řetězec stahuje z prodeje oblíbenou sladkost. Zákazníkům vrátí peníze, zkontrolujte obal

Vážné riziko představuje také malé modré a průhledné autíčko na baterie AMG JEEP. Jedná se o plastovou bateriovou hračku pro děti od 3 let. Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 68,9 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %.

Stejný problém se týká také modré plastové hračky Stojan s mikrofonem, který rovněž obsahuje nadměrné množství olova. Současně mikrofon také mnohonásobně překročil povolené hodnoty kadmia.

Všechny jmenované produkty byly staženy z prodeje a jejich distribuce zakázána.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Věčný problém s mírou piva? Mnozí zákazníci si stěžují. Bráníme se pokutám, tvrdí výčepní

Tagy:
hračka Jeep obchod Česká obchodní inspekce produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží