Věčný problém s mírou piva? Mnozí zákazníci si stěžují. Bráníme se pokutám, tvrdí výčepní

Míry půllitrového piva se mohou výrazně lišit.

Upravené míry

Standardní půllitrové pivo se může podnik od podniku lišit. Hospody totiž stále častěji míry upravují a objem zmenšují. Důvodem je prý nejen množství pěny, ale i vyhnutí se vysokým pokutám za takzvané podmíráky. Cena ovšem zůstává stejná. Restauratéři se brání, že trefit rysku na milimetry přesně nejde vždycky.

Ve spotřebě piva na osobu nemáme ve světě konkurenci. Češi už museli hořce spolknout vyšší ceny. A nyní se zdá, že ani půllitr už nemá klasickou míru. Jen něco málo pod půl litru vám načepují třeba v hostinci v Hradci Králové. Na nápojovém lístku najdou zákazníci údaj 0,475 litru. Podle majitele to má své důvody.

ČTĚTE TAKÉ: Inspekce odhalila čtyři nevyhovující potraviny. Podívejte se, o které šlo

„Zavedli jsme to proto, abychom se trefili mezi 0,475 a 0,5 litru, a to hlavně, když dochází pivo. Lidé se pak nehádají o ty problémové dva centilitry,“ vysvětlil krok provozovatel hostince Pavel Škorvánek.

Podle člena Asociace malých a středních podniků ČR Luboše Kastnera se jedná čistě o obranu před úřady. „Ty sází na podnikatele jednu povinnost za druhou. Je to hra kočka s myší,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS.

Hospodští se prý ale vždy snaží natočit půllitr, i když oficiálně na papíře uvádějí, že dostanete o něco méně. Zatímco některé zákazníky nechává míra chladnými, jiní obsah sklenice řeší. „Platím více, než jak tomu odpovídá cena,“ zaznívá od spotřebitelů.

Je vůbec v možnostech hospodských natočit přesně? „Snažím se, ale je to možné. Důležitá je ale praxe,“ je přesvědčen výčepní z Humpolce Petr Valenta. Mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba zdůraznil, že provozovatelé musí mít k dispozici buď úředně ověřené měřidlo nebo jeho kombinaci podle nabízené míry.

Pokud pivařům nedá tento problém spát, mohou si objednat takzvaného čochtana, tedy pivo zcela bez pěny. Některé hospody jdou ještě dál. Pivo prodávají na kusy jako rohlíky nebo chleba.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Tagy:
alkohol pokuta pivo restaurace cena pití hospoda Česká obchodní inspekce výčepní půllitr Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR