Na střední Evropu dopadne sněhová bomba. Meteorologové varují před kolapsem dopravy

Německo a Česko zasypou další přívaly sněhu.

Počasí (30.11.2023 6:45)

Paralyzovaná letiště, omezená železniční i silniční doprava. Německo se ocitne pod přívalem nového sněhu, který s sebou přinese tlaková níže Robin, varuje Německá meteorologická služba (DWD). Sněhovou explozi zažije i Česko. Od pátku do soboty by mělo napadnout až 30 centimetrů těžkého mokrého sněhu.

Meteorologové vyhlásili pro následující dny stupeň výstrahy 5b. Sněžit by mělo začít už ve čtvrtek ráno na jihozápadě, postupně se bude rozšiřovat i do dalších oblastí. Srážky mohou být zpočátku i mrznoucí, píše týdeník Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Kde nasněží nejvíce, meteorologové zatím neupřesnili. Do sobotního odpoledne by mělo napadnout 20 až 50 centimetrů sněhu. V zemi proto hrozí totální dopravní kolaps. Problémy budou nejen v silniční dopravě, ale cestující by se měli připravit i na komplikace a omezení v železniční a letecké dopravě. Němečtí meteorologové varují před uzavíráním některých letišť.

Tlaková níže, která se do střední Evropy dostává od jihu ze Středomoří, ovlivní také Českou republiku. Intenzivní sněžení by mělo postihnout ČR o den později,  v pátek odpoledne. „Sněžit by mělo během noci a celou sobotu. Napadnou by mohlo 15 centimetrů nového mokrého sněhu, některé modely počítají až s 30 centimetry,“ sdělila CNN Prima NEWS meteoroložka Dagmar Honsová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evropu sužuje „bouře století“. Ochromila dopravu, Ukrajina a Moldavsko hlásí přes 10 mrtvých

Tagy: