Ohromná ztráta pro filmový svět. Zemřela hvězda Osvícení, zářila po boku Nicholsona

Svět filmu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 75 let zemřela Shelley Duvallová, herečka z filmu The Shining (Osvícení). Ve snímku Stanleyho Kubricka si zahrála po boku Jacka Nicholsona. Podle informací webu The Sun podlehla komplikacím způsobeným cukrovkou. „Teď je volná,“ napsal její partner Dan Gilroy.

Shelly Duvallová, známá svou rolí Wendy Torranceové ve filmu Osvícení, zemřela ve čtvrtek ve věku 75 let. Hollywoodská hvězda zesnula ve spánku ve svém domě v texaském Blancu. Mělo jít o komplikace spojené s cukrovkou, uvedl web The Sun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutná zpráva z Hollywoodu. Náhle zemřel herec ze seriálu Special Ops, bylo mu pouhých 30 let

Smutnou zprávu oznámil magazínu The Hollywood Reporter hereččin partner Dan Gilroy. „Opustila nás moje drahá, milá, úžasná životní partnerka a přítelkyně. V poslední době příliš trpěla, teď je volná. Odleť, krásná Shelley,“ uvedl Gilroy.

Během třináctiměsíčního natáčení filmové adaptace románu Stephena Kinga Osvícení byla podle svých slov vystavena těžké zkoušce. V hororové klasice hraje Wendy Torranceovou, která tráví krutou zimu v opuštěném hotelu Overlook se svým manželem spisovatelem (Jack Nicholson) – který pomalu zešílí – a jejich malým synem (Danny Lloyd).

Režisér Stanley Kubrick ji prý donutil „plakat dvanáct hodin denně po celé týdny“, řekla v roce 1981 v rozhovoru pro časopis People. „Už nikdy tomu tolik nedám. Jestli se chcete dostat do bolesti a říkat tomu umění, tak do toho, ale ne se mnou,“ uvedla tehdy.

Nejvíce filmů ovšem natočila s režisérem Robertem Altmanem. Debutovala v jeho komedii Brewster McCloud jako dospívající průvodkyně. V roce 1971 si zahrála nevěstu na objednávku ve filmu McCabe a paní Millerová. Další spolupráce s Altmanem zahrnovala filmy Zloději jako my, Nashville, Buffalo Bill a Indiáni a Tři ženy z roku 1977. Její roli fantazírující lázeňské ošetřovatelky v posledním jmenovaném snímku mnozí považují za její nejlepší výkon, píše The Guardian.

„Ve všech jejích rolích je cítit otevřenost, jako by se mezi její otevřenou tvář a naše oči nějak nic nestavělo – žádná kamera, dialogy, líčení, způsob hraní – a ona jen spontánně byla postavou,“ napsal v roce 1980 americký filmový kritik a scenárista Roger Ebert.

Shelley Alexis Duvallová se narodila 7. července 1949 ve Fort Worthu jako nejstarší ze čtyř dětí (a jediná dcera). Její rodiče, dražitel dobytka Bob, který se stal advokátem, a matka Bobbie, realitní makléřka, přivedli rodinu do Houstonu, když jí bylo pět let. Navštěvovala South Texas Junior College, kde studovala na vědeckou pracovnici a zajímala se o výživu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vondroušová s Muchovou se oblékly do olympijského. Upozorňují na jeden problém

Tagy:
film celebrity The Sun Osvícení umění, kultura, zábava a média Shelley Duvall