Rakovinu můžete odhalit i při jídle: Podívejte se na příznaky, na které je nutné dávat pozor

Příznaky rakoviny můžete odhalit i při konzumaci jídla a pití. Upozorňuje na to Ade Williams, lékárník a ambasador organizace Pancreatic Cancer Action. Pro web The Sun popsal hlavní příznaky, na které je třeba dávat pozor.

Při jídle a pití lidé obvykle příliš nepřemýšlí, co vlastně konzumují. Podle Williamse přitom mohou odhalit, zda netrpí rakovinou. Uznávaný lékárník uvedl příznaky, na které by si lidé měli dávat pozor, informuje web The Sun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léčím se s rakovinou, odhalila populární moderátorka BBC. Fanouškům poslala naléhavý vzkaz

Potíže s polykáním (dysfagie)

Bolest při polykání potravy nemusí být způsobena jen potížemi například při nachlazení. „Často se to může mylně považovat za reflux nebo problémy s polykáním související s úzkostí. Může to signalizovat rakovinu jícnu, krku nebo žaludku,“ varuje Williams.

Přetrvávající zažívací potíže nebo pálení žáhy

Pálení na hrudi nebo v žaludku nemusí vždy způsobit jen jídlo. „Může to být chybně diagnostikováno jako gastritida nebo žaludeční vředy, ale může to signalizovat i rakovinu žaludku, jícnu nebo slinivky břišní,“ upozornil lékárník.

Pocit rychlého nasycení

Pocit rychlého nasycení může souviset s nechutenstvím. „Často se ale jedná i o časný příznak rakoviny slinivky břišní, vaječníků či žaludku,“ upozorňuje Williams.

Nevolnost nebo zvracení

„Pokud je vám často špatně, může to být také příznak něčeho závažnějšího,“ tvrdí dále lékárník. „Lidé si mohou myslet, že mají otravu jídlem, gastritidu nebo dokonce migrénu. Může to být ale také časný příznak rakoviny slinivky břišní, žaludku nebo i mozkových nádorů,“ řekl.

Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti

V případě, že člověk ztrácí hmotnost, aniž by se o to snažil, je nutné sledovat i další příznaky. „Může to souviset se stresem, hypertyreózou nebo změnami ve stravování. Svědčí to ale i o mnoha různých druzích rakoviny, včetně rakoviny žaludku, slinivky břišní, jícnu či plic,“ sdělil Williams.

Bolest břicha nebo nepříjemné pocity

Přetrvávající nebo silné bolesti břicha, zejména po jídle, se mohou vyskytnout i v případě rakoviny. „Často je to vnímáno jako žlučové kameny nebo žaludeční vředy. Je to však i velmi častý příznak rakoviny slinivky břišní, zejména pokud se bolest zhoršuje, když ležíte, rakoviny jater, žaludku či střev,“ uvedl expert.

Změna střevních návyků

Dalším příznakem může být průjem, zácpa nebo změna konzistence stolice, zejména pokud se objeví krátce po jídle. „Mnoho lidí si to vykládá jako nesnášenlivost laktózy nebo to přisuzuje změně stravy. Často se však jedná o časný příznak rakoviny slinivky břišní, zejména pokud je stolice světlá, mastná a dochází k obtížnému vyprazdňování,“ podotkl lékárník.

Žloutnutí kůže

Pozor je třeba dávat také na zežloutnutí kůže a očí, tmavou moč a světlou stolici, zejména po konzumaci tučných jídel. „Často je to mylně považováno za hepatitidu, žlučové kameny nebo onemocnění jater. Je to však také časný příznak rakoviny slinivky břišní, rakoviny jater nebo žlučových cest,“ sdělil Williams.

Zároveň vyzval všechny, kteří u sebe pozorují některé z uvedených příznaků, aby neváhali a kontaktovali svého lékaře. „Mnoho lidí si zajde do lékárny pro balíček tablet proti zažívacím potížím nebo průjmu, protože si myslí, že nemá cenu obtěžovat svého praktického lékaře. Všem, kteří trpí některým z výše uvedených příznaků deset dní nebo déle, doporučujeme, aby se obrátili na zdravotnického pracovníka. Pokud se příznaky do deseti dnů nezlepší, může to signalizovat něco hrozivějšího,“ varoval lékárník.

Příznaky rakoviny se ale samozřejmě neobjevují pouze při jídle. Existují i obecnější příznaky, na které je třeba dávat pozor.

Podle britské organizace Cancer Research UK jsou to následující symptomy:

  • Velmi silné noční pocení nebo horečky
  • Pocit větší únavy než obvykle, nevysvětlitelné krvácení nebo modřiny
  • Nevysvětlitelná bolest
  • Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, neobvyklá bulka nebo otok kdekoli na těle
  • Nové znaménko nebo změny na znaménku
  • Změny na kůži, nehtech nebo nehojící se rána

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Český robot má pomoci lidem s rakovinou štítné žlázy. Jak průlomová technologie funguje?

Tagy:
jídlo zdraví rakovina pití The Sun Cancer Research UK karcinom žaludku nemoci a zdravotní potíže Pancreatic Cancer Action