Statisícové zbraně střelce z univerzity. Na arzenál si měl půjčit více než milion korun

Policie u filozofické fakulty

Bezpečnost na vysokých školách

Vrah z Filozofické fakulty UK si na svůj rozsáhlý zbrojní arzenál měl podle informací webu iDNES vzít půjčku přes milion korun. Kde údajný úvěr získal, není jasné. Policie informaci odmítla komentovat. Uvedla, že k případu nemá nové detaily, jež by mohla s veřejností sdílet. Útočník vlastnil podle policistů osm zbraní, z toho dvě dlouhé. Pochyby, jak si je jako student mohl pořídit, se objevily prakticky ihned po střelbě v Praze.

Střelec, který zavraždil muže s miminkem v Klánovickém lese, vlastního otce a čtrnáct lidí na Filozofické fakultě UK, si podle informací iDNES půjčil na drahé zbraně přes milion korun. Podle webu není jasné, zda mohl úvěr získat u banky, nebo jinde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co dělat při masové střelbě? Na agresora útočte jen v krajním případě, radí kriminalistka

Policie již krátce po útoku informovala, že útočník měl povolení celkem na osm zbraní. Jen puška, kterou střílel ze střechy fakulty, přitom podle expertů stojí okolo 200 tisíc korun.

Podle některých expertů měli muži zákona zpozornět už při registraci rozsáhlého arzenálu. „Jsem přesvědčená, že policistu, který to zadává do systému, mělo zarazit, že těch zbraní je tolik, že se jedná i o dlouhé zbraně a že ten, kdo si je nechává zaznamenat, je takhle mladý,“ poznamenala v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalá kriminalistka Jiřina Hofmanová. Zda policie v případu postupovala správně, nyní zkoumá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Instruktor střelby: Pořád nás uháněl

Jenom zhruba měsíc před svým vražedným běsněním se student účastnil střeleckého kurzu. „Měl velice kvalitní vybavení. Bylo vidět, že ho střelectví zajímá. Jako firmu nás pořád uháněl, že už chce kurz absolvovat,“ vylíčil pro CNN Prima NEWS jeho bývalý instruktor Martin Sobotka. Dodal, že jeho firma po tragické události zvažuje do budoucna speciální výběr klientů pro účast v kurzech.

Zcela předejít podobným hrůzným incidentům pomocí vytipování případných útočníků je však podle řady expertů náročné. Bezchybné prý nejsou ani psychotesty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byl velmi tichý, klidný. Uháněl nás, ať kurz uděláme co nejdřív, vylíčil instruktor střelce z fakulty

Tagy: