Šlo tragické střelbě v Praze zamezit? GIBS zkoumá, proč si policie nespojila klíčové informace

Už druhý týden prověřuje policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) průběh vyšetřování masové vraždy, která se odehrála před Vánoci na filozofické fakultě v Praze a kterou spáchal tamní student. Vyšetřovatelé zkoumají zejména to, zda by včasným propojením informací z případu v Klánovicích, případu vraždy studentova otce a z registru zbraní nedošlo k zabránění této tragédii, informoval web Neovlivní.cz.

Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého je správné a pochopitelné, že případ se s novým rokem začíná řešit mnohem konkrétněji. „I přestože prezident Petr Pavel i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) říkají, ať se v tom nešťouráme a nehledáme viníky, že viník je jenom jeden, tedy střelec, tak to prostě není možné. V demokracii se prostě šťourá v kauzách a není možné něco zamést pod koberec,“ sdělil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

VIDEO: Komentátor Korecký ke střelbě na filozofické fakultě

Samotný zásah policie na půdě fakulty byl rychlý a pohotový. Do pěti minut od prvního zavolání svědků na tísňovou linku byli policisté na místě a podle bývalé kriminalistky Jiřiny Hofmanové pracovali profesionálně. „Šli do budovy, kde se střílelo, aniž by věděli, kolik střelců tam je nebo kde se nacházejí. To, že pachatele svým zásahem donutili k tomu, že spáchal sebevraždu 22 minut po tom, co se dozvěděli první informaci, je úžasný výkon. Měli bychom před zásahem smeknout, spíše než jej kritizovat,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra bezpečnostního sboru, řekl o vrahovi Vondrášek. Zmínil zásadní indicii v případu

Že se zatím neobjevila skutečnost, která by nasvědčovala nějakému přehmatu ze strany policie, potvrdil webu Neovlivní.cz i zdroj z bezpečnostní komunity obeznámený s průběhem šetření.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Mnohem více pochyb ale vzbuzují hodiny a dny, které osudné střelbě předcházely. Už 15. prosince byla v Klánovicích nalezena dvě těla – dospělého muže a jeho dvouměsíční dceru někdo zastřelil uprostřed lesa. Znepokojující je skutečnost, že mezi tisícovkami vytipovaných držitelů konkrétního typu zbraně, ze které se střílelo, byl i vrah z filozofické fakulty.

Ve stejném registru byla zaevidovaná také informace, že onen mladík se měl loni na jaře vyzbrojit rozsáhlým arzenálem. Na tento fakt upozornila i Hofmanová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS: „Jsem přesvědčená, že policistu, který to zadává do systému, mělo zarazit, že těch zbraní je tolik (celkem osm, pozn. red.), že se jedná o dlouhé zbraně a že ten, kdo si je nechává zaznamenat, je takhle mladý,“ poznamenala.

Několik hodin před tragickou událostí na filozofické fakultě v Praze byla policie navíc kamarádkou mladíka informována, že student plánuje spáchat sebevraždu. Podle policie však tehdy nic nenasvědčovalo tomu, že by měl v plánu vraždit. „Nebyla tam jediná indicie, že chce někomu ublížit,“ uvedl šéf oddělení vražd pražské policie Aleš Strach.

Více světla do případu vnesl podle policejního prezidenta Martina Vondráška až nález těla v domě v Hostouni na Kladensku, kde mladík před odjezdem do Prahy zavraždil otce. A policie na místě nalezla i nástražný výbušný systém. Jejich domněnku o spojitosti s vraždou v Klánovicích ale potvrdila až balistická expertiza zbraně.

Zdroj z bezpečnostní komunity webu Neovlivní.cz sdělil, že se informace bohužel včas nepropojily. Cílem vyšetřování je zjistit, zda šlo o nešťastnou shodu okolností a smůlu, nebo někdo něco zanedbal.

O dalším průběhu rozhodnou závěry šetření policie, které by mělo být hotové v polovině ledna. „GIBS nyní sbírá a analyzuje dostupné informace, které pak porovná s tím, k čemu dojde policie v rámci svého interního šetření. Pak se teprve rozhodne, zda je důvod rozjet formální vyšetřování, tedy zda je tam něco, co nasvědčuje konkrétnímu pochybení,“ popsal situaci již citovaný zdroj.

Na straně policistů ale stojí například Hofmanová, která ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že policisté podle jejího názoru postupovali správně již od vyšetřování vražd z Klánovického lesa, kterých se střelec z univerzity též dopustil. „Policie konala velice dobře. Informace, které měla, byly velice vágní. Když se mají chytnout správné linie, trvá to hrozně dlouho. Bylo nasazeno velké množství lidí a musím jenom smeknout s tím, co udělali,“ shrnula. Vyšetřování podle ní bylo velmi obtížné a nemohlo být otázkou pár dní nebo hodin.

Kriminalistka ale dodala, že si případ zaslouží hlubokou analýzu a měla by být zpracována velice podrobná případová studie.

VIDEO: Bývalá kriminalistka Hofmanová o vražedném běsnění

Bezpečnostní složky podle webu Neovlivní.cz mimo jiné prověřují, zda masový vrah jednal skutečně na vlastní pěst a také komu skutečně patřil účet na sociální síti Telegram, kde se objevily příspěvky o plánovaném masakru. Přestože ministr vnitra tvrdí, že šlo o akt izolovaného jedince, jeho detailní profil včetně vztahové mapy ale také dosud nejsou hotovy. „Začalo se na něm pracovat před Vánoci. V praxi to znamená, že experti sesbírají a protřídí všechny informace z mobilů, počítačů, sociálních sítí a vyslechnou jeho okolí. Teprve pak bude možné říct, jestli šlo skutečně o duševně vyšinutého osamělého střelce,“ dodává web.

Tagy:
policie vražda vyšetřování zbraň vrah GIBS Klánovice Praha Martin Vondrášek Policie České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy