Exploze v Nashvillu byla sebevražedným útokem, policie identifikovala pachatele

Nashville

Páteční exploze ve městě Nashville ve státu Tennessee byla sebevražedným útokem. Třiašedesátiletý pachatel Anthony Quinn Warner při explozi zahynul. DNA nalezená na místě činu odpovídá vzorkům DNA odebraným v domově podezřelého, uvedl v neděli podle agentury Reuters představitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Douglas Korneski. Nikdo další podle něj nebyl do útoku zapojen. Motiv zůstává nadále neznámý.

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v sobotu prohledávali dům ve městě Antioch, jež je předměstím Nashvillu, který podle nich patřil osobě spojené s incidentem. Podle fotografie na mapovém serveru Google Maps stálo před domem stejné obytné auto, které zachytilo několik bezpečnostních kamer nedaleko místa činu krátce před výbuchem. Vyšetřovatelé se domnívají, že šlo o vozidlo, které následně explodovalo, nevědí to však jistě, jelikož ho výbuch zcela zničil.

Policejní hlídky přijely do centra Nashvillu v pátek po poledni SEČ kvůli ohlášené střelbě a nalezli zaparkovaný obytný vůz, z něhož se ozývalo hlášení o tom, že auto brzy vybuchne. To se o pár minut později skutečně stalo. Tři lidé utrpěli zranění, exploze poničila přes 40 budov a blízkou telefonní a datovou ústřednu, a vyřadila tak z provozu mobilní komunikaci v širokém okolí.

Na případu pracuje asi 250 pracovníků FBI společně s místní policií. Podle informací CNN se však vyšetřovatelé nesnaží nikoho dalšího dopadnout. Úřady již dříve uvedly, že v okolí místa činu nebyly nalezeny žádné další výbušniny. Hlavní otázkou tak zůstává, jaký byl motiv útoku a zda byla jeho cílem právě budova telekomunikační společnosti AT&T, jejíž poškození způsobilo rozsáhlé komunikační problémy i za hranicemi státu Tennessee.

Policie došla pouze k závěru, že šlo o záměrnou explozi, jejímž cílem však nebylo usmrtit kolemjdoucí – centrum Nashvillu bylo v čase pandemie a vánočních svátků vylidněné a hlas z vozidla před výbuchem vyzýval, aby se od něj lidé vzdálili.

Tagy: