CNN: Generál Surovikin byl tajný VIP člen vagnerovců. Dokumenty zmiňují i další vysoké šarže

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal velitele ruských sil na Ukrajině Sergeje Surovikina.

Ruský generál Sergej Surovikin byl tajným VIP členem vagnerovců, uvádí s odkazem na dokumenty poskytnuté ruskou nevládní organizací Dossier Center web stanice CNN. Surovikin, o jehož osudu se momentálně horlivě spekuluje, nebyl podle materiálů v úzkém spojení se žoldnéři zdaleka sám. Spolu s ním jsou na seznamu rovněž další vysoce postavení představitelé armády i tajných služeb.

Dokumenty, do kterých mohli redaktoři CNN exkluzivně nahlédnout, ukazují, že Surovikin měl u vagnerovců svoje osobní registrační číslo. Materiály ale obsahují i další jména nejméně 30 vysoce postavených představitelů ruské armády i tajných služeb. Jejich jména zatím zveřejněna nebyla. Spolu se Surovikinem měli být všichni takzvanými VIP členy. Co vše tato výsada obnášela, CNN neuvádí.

Dokumenty poskytla CNN organizace Dossier Center. Tu založil někdejší nejbohatší Rus a nyní jedna z hlavních tváří opozice Michail Chodorkovskij. Investigativní skupina sídlící v Londýně se zabývá především kriminálními aktivitami lidí úzce napojených na Kreml.

Od sobotní vzpoury vagnerovců není jasné, kde se Surovikin nachází. Podle listu The Moscow Times byl generál, který je zástupcem velitele invazních vojsk na Ukrajině, zadržen. Se stejnou informací přišel i deník Financial Times. Generálova dcera ale informace o zadržení označila za nepravdivé. Kreml pak situaci ohledně generála odmítl komentovat.

Některé telegramové kanály podporující válku na Ukrajině tvrdily, že generál byl zadržen již v neděli 25. června a byl umístěn do moskevské vazební věznice Lefortovo. Podle amerického listu The New York Times, který se odvolává na zdroje ze zpravodajských služeb, Surovikin o chystané vzpouře věděl. Není ale jasné, zda šéfovi vagnerovců Prigožinovi nějakým způsobem v plánování akce pomáhal.

Surovikin od loňského října do letošního ledna velel ruským invazním vojskům na Ukrajině, pak ho na tomto postu nahradil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. V minulosti se také účastnil druhé rusko-čečenské války, konfliktu v Tádžikistánu a velel ruským vojskům v Sýrii. Pro tvrdý přístup k vedení války si vysloužil od ruského tisku přezdívku generál Armagedon.

Tagy:
Vladimir Putin CNN Ukrajina Michail Chodorkovskij členství Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Sergej Vladimirovič Surovikin