Mají se peníze dávat na kanony, nebo lidem, co dřeli? Senioři hodnotí tahanice kolem balíčku

Jak se žije seniorům?

Co říkají senioři na tahanice kolem důchodů?

Co na současné tahanice kolem valorizací důchodů říkají ti, kterých se to nejvíce dotýká? Jak se žije seniorům, zjišťoval reportér CNN Prima NEWS v obci Křelov nedaleko Olomouce.

Pan Nastoupil bydlí sám ve standardním bytovkovém bytě, zatím prý nemá problém se bez problémů uživit a na jídle nebo běžných potřebách se uskrovňovat nemusí. „Nějaký velký dovolený si sice dovolit nemůžu, nemohl bych si už koupit asi ani nový auto, ale pro takový můj běžný život mi to stačí. Já mám dobrý důchod, žije se mi dobře, jsem spokojený. Mám 74 let, nic mě nebolí, jsem v pohodě,“ shrnul pan Nastoupil.

Senior podle svých slov chápe, že v zadluženém státě se musejí uskrovnit i senioři, a s nižší valorizací důchodů počítá: „Vidíte, jaký je ten státní rozpočet. V jakém je stavu. Takže asi to jinak nejde,“ konstatoval.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští důchodci se mají skvěle, ukázal světový průzkum. V kvalitě života předčili Německo i USA

O kus dál žije v rodinném domě Karel Uhýrek se svojí ženou, kterému se nelíbí hlavně to, co vidí v obchodech. „Spíš to dnes je tak, že lidi nakupují hlavně v akcích. Teď si každý dělá ceny, jak ho napadne. Někde je to doslova přemrštěné. Je to katastrofa, jak s námi ti obchodníci zachází,“ postěžoval si pro CNN Prima NEWS.

I z toho důvodu se také domnívá, že by valorizace důchodů měla odrážet vysokou inflaci. „Jestliže je inflace, jaká je, a teď teda ministerstvo vymyslí, že vám přidá necelá dvě procenta, je to špatně, je to málo,“ uvedl.

Velká část důchodců žije také v domovech pro seniory „Já jsem spokojená s důchodem, který mám. Tady už nepotřebuji nic, stačí mi, co tu máme,“ uvedla jedna z obyvatelek domova. „Má se to dávat na kanony a na děla, nebo těm lidem, kteří to oddřeli? Sama podporuji dva studenty,“ oponovala další.

Všichni senioři teď v každém případě s napětím sledují, jak rozhodování o valorizaci jejich penzí dopadne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přísnější předčasné důchody a nižší valorizace. Prezident podepsal reformu penzí

Tagy: