Hollywoodští skladatelé zazářili v Praze. Představili hudbu k ikonickým filmům i videohrám

Zahajovací koncert Spectacular Music of Hollywood

Zahajovací koncert Spectacular Music of Hollywood

Obecní dům i tento rok poctila vzácná návštěva, hollywoodští skladatelé v něm 18. dubna představili v rámci zahajovacího koncertu Spectacular Music of Hollywood své nejznámější melodie v podání Českého národního symfonického orchestru. Zazněly zde skladby z filmů Star Wars, Největší Showman, Iron Man 2 či z videoher Assassin’s Creed a Hitman. Renomovaní skladatelé Conrad Pope a Christopher Young zde převzali cenu ČSFD za celoživotní přínos v audiovizi za bouřlivého potlesku, při kterém povstal celý Obecní dům.

Velkolepý koncert s osobní účastí věhlasných skladatelů Hollywoodu zahájila úvodní řeč ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Poté přišly na řadu skladby z ikonických filmů Iron Man 2, Star Wars, Moneyball či Největší Showman, které osobně uvedli jejich autoři a orchestrátoři, mezi nimiž nechyběli dvorní skladatel Disney John Debney, oscarový skladatel Mychael Danna či pětinásobný vítěz ceny Emmy Jeff Beal.

ČTĚTE TAKÉ: DiCaprio jako jazzová legenda. Režisér Scorsese plánuje hvězdně obsazenou Sinatrovu biografii

Za bouřlivého potlesku, při kterém povstal celý Obecní dům, byly předány ceny ČSFD za celoživotní přínos v audiovizi skladatelům Christopheru Youngovi, známému fanouškům hororových filmů, a Conradu Popovi, skladateli a dvornímu orchestrátorovi Johna Williamse. Christopher Young poděkoval organizátorům Composers Summit Prague, jeho účastníkům i publiku v Obecním domě a nabádal je, aby se věnovali hudbě, kterou on sám vnímá jako své poslání. „Hudba vás nikdy neopustí,” řekl ve svém projevu. I Conrad Pope povzbuzoval přítomné skladatele, aby se věnovali hudbě.

V průběhu koncertu se střídaly epické orchestrální pasáže, teskné melodie i dynamická gamingová hudba. Celý večer zdárně završil blok skladeb Johna Debneyho, ve kterém nechyběly melodie z filmů Iron Man 2, Lhář, lhář, Deník princezny dirigovaný samotným Debneym, a finálem celého večera byla monumentální suita z filmu Ostrov hrdlořezů.

„Koncert Spectacular Music of Hollywood byl pro mne nezapomenutelným zážitkem. Předat na tak krásném koncertu za české a slovenské filmové fanoušky ČSFD Awards hudebním velikánům, kteří definují tvář filmové hudby, navíc v nové podobě unikátního křišťálového popcornu, zdobeného 24k zlatem – vytvořeného předním šperkařským a designérským studiem Zdeňka Vacka, bylo pro mě stejně emotivním momentem jako pro oceněné umělce,“ zhodnotil zakladatel ČSFD Martin Pomothy, který ceny předával spolu s hollywoodským skladatelem českého původu Eliou Cmíralem a Jakubem Kouřilem, marketingovým ředitelem Composers Summit Prague.

Koncert Spectacular Music of Hollywood je součástí jedinečného mezinárodního summitu skladatelů filmové hudby Composers Summit Prague. V rámci summitu probíhají workshopy a masterclassy hvězdných skladatelů i unikátní eventy jako jsou Showcase nadaných skladatelů, Tech-meets-art Lab či Laureates Night. Summit propojuje talentované umělce a skladatele, filmová a nahrávací studia a umožňuje tak nejen rozvoj talentu, ale i byznysu.

„Audiovize je významnou součástí pražského kreativního odvětví – u nás působí 10 procent obyvatel a generuje čtyři procenta HDP Prahy. Přivítat v našem městě takové množství hvězdných skladatelů hollywoodských hitů a herních titulů je naprosto výjimečné. Díky nim a díky pořadatelům Summitu tak Praha potvrzuje svoji pověst kulturního centra celosvětového významu,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch a animal welfare JUDr. Jiří Pospíšil.

Tagy:
koncert orchestr filmová hudba vystoupení Obecní dům Composers Summit Prague Composers Summit Prague 2024 Spectacular Music of Hollywood