Svět oplakává Conneryho. Na herce vzpomínají Schwarzenegger, Craig i skuteční agenti

Sean Connery

Svět smutní nad úmrtím Seana Conneryho. Odchod filmového Jamese Bonda zasáhnul Eltona Johna, Arnolda Schwarzeneggera, Salmu Hayek i hercova nástupce v roli agenta 007 Daniela Craiga. Kondolence posílají přes sociální sítě jak vrcholní politici a slavní sportovci, tak i zástupci skutečných tajných služeb.

Byl mnohem víc než jen filmová celebrita, o tom u Seana Conneryho není sporu. Na jeho odchod ve věku 90 let reagují uznávané osobnosti ze všech možných odvětví.

„Náš národ smutní pro jednoho ze svých nejmilovanějších synů. Znát se s ním osobně bylo privilegium,“ prohlásila skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Její předchůdce Alex Salmond Conneryho rovnou označil za největšího Skota, poslední opravdovou hollywoodskou hvězdu.

Obrovský respekt pochopitelně vyjadřují především kolegové z branže. Pro Hugha Jackmana byl rodák z Edinburghu idolem, s jehož filmy vyrůstal. Sam Neil, který si s ikonou zahrál ve snímku Hon na ponorku, pro změnu prozradil: „Každý den natáčení se Seanem pro mě byl lekcí herectví.“

Velkou poklonu vysekl Connerymu i Arnold Schwarzenegger.

„Sean Connery byl legenda, jeden z největších herců všech dob,“ vzkázal. „Pro mě byl vedle záruky skvělé filmové zábavy i úžasnou inspirací. A zdaleka nejen proto, že šlo o kulturistu, který se dokázal úžasně umístit i v soutěži Mr. Universe.“

Daniel Craig měl jako novodobý agent 007 těžký úkol navázat jak na Conneryho, tak na další Bondovy slavné představitele. Ve svém vyznání ujistil, že charizmatický sexsymbol pro něj představuje mnohem víc, než jen onu nejznámější roli.

„Zprávu o odchodu jednoho z filmových velikánů jsem vyslechnul s velkým smutkem,“ napsal Craig. „Sir Sean Connery definoval celou jednu éru, její styl. Jeho vtip a šarm by se dal měřit v megawattech, svými výkony pomohl stvořit fenomén moderního filmového trháku. Herce a filmové tvůrce bude ovlivňovat ještě dlouho. Moje myšlenky jsou s jeho rodinou a blízkými. Ať je teď kdekoliv, snad tam má golfové hřiště.“

Antonio Banderas se na svém Twitteru spokojil se stručným „Adiós“, režisér Spike Lee si ulevil: „Zatraceně… Ztratili jsme dalšího velikána.“ Hereckou kolegyni Salmu Hayek prý utěšuje alespoň to, že se Connery dožil požehnané devadesátky. Hvězda Hry o trůny Liam Cunningham přiznal, že dojem z někdejšího osobního setkání s Connerym byl ještě daleko silnější, než původně očekával. A John Cleese, oblíbený komik ze show Monty Pythonův létající cirkus, po řadě uznalých slov zase s narážkou na Conneryho roli v Indiana Jonesovi dodal: „Byl jediným z nás, kdo našel Svatý grál.“

Reakce plné respektu během osudného dne přicházely i z jiných oborů. Pro zpěváka Eltona Johna byl Connery opravdovou legendou stříbrného plátna, pro spisovatele Stephena Kinga dobrým člověkem. Pro bývalého fotbalistu Garyho Linekera, ale i pro šéfa skutečných britských tajných služeb Richarda Moorea nejlepším ze všech Bondů.

Samotný Connery sice na své agentské filmy nevzpomínal zrovna nejraději, nerozlučného spojení s postavou od spisovatele Iana Fleminga se však nikdy nezbavil. Přineslo mu uznání nejen od Moorea, ale i od jeho českých kolegů.

„Sean Connery alias agent 007 James Bond proslavil práci zpravodajských služeb jako málokdo, a to i přesto, že dobrodružství agenta Jejího Veličenstva jsou fikce a nadsázka. Sbohem, sire Connery,“ stojí ve vyjádření BIS.

Tagy: