Čtyřicet let od rekordu Jarmily Kratochvílové. Dosud ji v běhu na 800 metrů nikdo nepřekonal

Jarmila Kratochvílová

Jarmila Kratochvílová, výročí rekordu

Rekordy jsou tu od toho, aby se překonávaly. Jeden světový odolává už dlouhá čtyři desetiletí. Je to čas Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů. Na Olympijském stadionu v Mnichově ho česká legenda zaběhla 26. července 1983. A vlastně docela náhodou.

Jarmila Kratochvílová byla původně sprinterkou, specializovala se na tratě od 100 do 400 metrů. A kdyby tehdy v parném létě v Mnichově šlo všechno podle plánu, běžela by dvousetmetrový sprint. Tři dny předtím však v Praze po závodech ucítila křeče ve stehenním svalu. A dva týdny před mistrovstvím světa nechtěla riskovat. Vzhledem k tomu, že startovat musela, její trenér Miroslav Kváč ji poslal trať 800 metrů jen proklusat.

ČTĚTE TAKÉ: Ženy, muži, trans. Bude mít sport tři kategorie? Výhra Semenyaové může spustit revoluci

A tenhle výklus vstoupil do dějin. Jarmila Kratochvílová běžela bez zábran, bez zátěže, bez stresu a od poloviny trati nebylo co řešit. Česká atletka po dráze letěla a dvacet metrů před cílem jí blesklo hlavou: To není možné, ty hodiny snad nejdou!

Časomíra se zastavila na 1 minutě 53 celých a 28 setinách sekundy. Senzační světový rekord byl na světě. A stále platí. Už čtyřicet let. Jarmila Kratochvílová celou dobu sleduje své následovnice a trne se stopkami u televize.

Není v tom sama. Světové rekordy pod širým nebem drží i další Češi: Jan Železný a Barbora Špotáková. Oba v hodu oštěpem.

Tagy: