
Vážná nehoda na Znojemsku: Couvající řidič u školy těžce zranil malou dívku
Vážnými zdravotními problémy skončil oběd v rodině Jany Chocové, která chtěla svým nejbližším připravit pokrm z cukety ze zahrádky. Píše o tom deník Blesk s tím, že Jana nevědomky otrávila šest členů rodiny, včetně třináctileté dcery. Ti se poté museli potýkat s úmornými křečemi v břiše, zvracením i průjmy.
Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně zachránili ženu po otravě toxinem z cukety. Čtyřiapadesátiletá žena skončila na jednotce intenzivní péče, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Po šesti dnech byla pacientka z nemocnice propuštěna, cítí se lépe. Lidé by podle mluvčí měli kousek zeleniny ochutnat před tepelnou úpravou a nejíst ji v případě hořké nebo jinak zvláštní chuti.
Rajčata, papriky, okurky, tykve, melouny patří do skupiny plodových zelenin. Jejich pěstování je poměrně snadné. Nejčastěji se pěstují z předpěstované sadby, kterou vysazujeme ve druhé polovině května. Všechny uvedené druhy jsou teplomilné a teploty blížící se k nule je vážně poškozují. Pro usnadnění pěstování a dosažení kvalitní úrody je třeba dodržet všeobecně známé postupy, které si pro jednotlivé druhy uvedeme.