Vánoční cukroví může letos podražit. O kolik levněji vyjde doma pečené?

Podle ekonomů by vánoční cukroví nemělo výrazně podražit. Nejvýhodnější ale stále zůstává domácí pečení.

Ceny cukroví

Zatímco na pečení je ještě čas, s objednávkou vánočního cukroví už byste neměli moc otálet. Někteří prodejci chystají zdražení, v řetězcích sice vyjdou sváteční cukrovinky levněji a bez práce, ale místo másla musíte počítat s umělým tukem. Domácí pečení tak stále zůstává tou levnější variantou.

Je jasné, že za cukroví připravené profesionály si lidé připlatí. Kilo vánočních sladkostí se pod 900 korun nedostane. „Vidíme, že lidé, a hlavně velké firmy, od nás objednávají cukroví už nyní. Letos ho budeme prodávat v průměru okolo 980 korun za kilo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel pekařství Richard Kabát a dodal, že letošní cukroví podraží o 4 %.

ČTĚTE TAKÉ: Morbidní vánoční píseň Smetany a Haje: Vznikla díky tomu, že ho zmlátil vyhazovač

Za cukroví ze supermarketu zákazníci zaplatí od 350 korun. Vyjde tedy levněji a bez práce, ale cukráři upozorňují, že bude z margarínu místo másla a čerstvá vejce nahradí sušená. „Vánoční pečivo na našich prodejnách už nabízíme. Velmi oblíbené jsou například vanilkové rohlíčky, které vyjdou na 89,90 za 250 g,“ sdělil mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

Podle ekonomů nás ale stále vyjde nejlevněji, když si cukroví upečeme doma – a to potvrzuje i paní Fišmistrová, která peče cukroví pro své známé už 15 let. „U mě vyjde kilo za 700 korun. Je to o tom, že musíte započítat veškeré suroviny, které dnes vyjdou opravdu draze. Asi se to dá sice i levněji, ale místo pravého másla je tam pak margarín,“ zdůvodnila.

A jak by vypadal modelový příklad třeba kila vanilkových rohlíčků? Domácí pečení vyjde v průměru na 370 korun. V hypermarketu za ně dáme 500 korun a u cukráře 830 korun.

Čím dál více lidí se proto vrací k plotnám, případně využívá domácí pečení na zakázku. To je u nás sice velmi populární, podle hygieniků však není povolené. Lidé by se tak měli připravit i na to, že na jejich dveře místo zákazníka zaklepe například potravinářská inspekce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obchody za hranicemi se připravují na vánoční nákupy. Ve slevách už je i cukroví

Tagy: