Morbidní vánoční píseň Smetany a Haje: Vznikla díky tomu, že ho zmlátil vyhazovač

Jordan Haj a Emma Smetana v klipu k písni Šťastný a veselý

Rozhovor s Emmou Smetanou

Muzikant Jordan Haj společně s partnerkou Emmou Smetanou představili novou vánoční píseň. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS promluvili o hlubším významu skladby a také o tom, proč vznikla. Haj přiznal, že první podnět přišel poté, co dostal ránu od vyhazovače na festivalu. Smetana pak nastínila, jak probíhaly loňské Vánoce u nich doma.

Ačkoli se nová píseň jmenuje Šťastný a veselý, text i videoklip tak rozhodně nepůsobí. Text napsal Haj, Smetana doplnila jen pár prvků. „Jordy je praotcem písně i textu. Viděl to takhle morbidně od začátku. Já jsem jenom dodala způsoby usmrcení se v podobě dýky a lana. Náboj s dopisem je ale Jordyho, stejně jako námět,“ uvedla hvězda seriálu Eliška a Damián v pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Drama Agáty Hanychové. Nejmladší dcera je vážně nemocná, museli ji rozdýchávat

Má dodávat odvahu

Nejedná se o tradiční vánoční skladbu plnou krásných momentů. Má prý však hlubší význam: dodávat odvahu těm, již jsou v těžké životní situaci. „Je to láska, která je svým způsobem zvrhlá, a smrt to připodobňuje. Líbí se mi, že se nám podařilo dostat tam velký přesah na konci. Když to člověk dokouká, je tam výzva, aby se lidé neváhali ozvat, pokud třeba zažívají domácí násilí. Svátky to podněcují a statistiku lehce zvyšují. Je tedy dobré, že to vyšlo před Vánoci,“ vysvětlil hudební skladatel.

Smetana je zase ráda, že mohou poukázat na stinnou stránku 24. prosince, kdy mnozí prožívají deprese. „Přišlo mi fajn, nabídnout protiváhu ke všem těm rolničkově veselým vánočním písničkám, které všichni známe a některé z nich milujeme, některé zas nesnášíme,“ řekla. „Je hodně lidí, pro které jsou Vánoce spíš spouštěčem smutku, zklamání nad tím, že nemají ideálního partnera ani ideální rodinu či cukroví, tohle je tím pádem pro ně věc na odlehčení a ujištění se, že opravdu nejsou ve vánoční frustraci sami,“ rozpovídala se Smetana.

Píseň vznikla, protože Haj dostal ránu

První podnět k vytvoření poněkud morbidní skladby přišel už před rokem. Vše začalo tím, že Haje napadl sekuriťák na hudební akci v Praze. „První impulz přišel poté, když jsem před rokem dostal ránu od vyhazovače na jednom letním festivalu. Když jsem šel k autu nechat se odvézt do nemocnice, aby mi to zašili, vypadla ze mě věta –⁠ proč mě tedy nezabiješ,“ vysvětlil.

„O hodně později, tedy nedávno, po úspěchu s Richardem Müllerem a mojí ženou mě nějak napadlo, že udělat píseň v češtině není vlastně vůbec špatný nápad,“ pokračoval.

Češtině se dlouho bránili, potvrdila Smetana. „Budeme se jí ale i dále věnovat,“ pronesla herečka. „Já asi už ne,“ oponoval skladatel. Skladba byla v původním znění v angličtině, Haj se ale nakonec rozhodl, že ji nazpívají česky. „Myslím, že je lepší udělat vánoční song a zároveň píseň s takovým přesahem v jazyce, kterým všichni mluvíme. Asi bych si nelajsnul udělat to v angličtině,“ upozornil hudebník.

Vánoce na stojáka

Jordan Haj a Emma Smetana tvoří pár už patnáct let. Od té doby, co se jim narodila prvorozená dcerka, mají pro ně Vánoce úplně jiný význam. „Vánoce jsou u nás posledních sedm let, od chvíle, co jsme se stali rodiči, dojemným, harmonickým a krásným okamžikem,“ rozplývala se herečka.

S Hajem mají uzavřený pakt, že u nich o svátcích bude všechno probíhat hladce. „Když se to náhodou někdo snaží pokazit, tak jsme se domluvili, že podáme dostatečně kvalitní herecký výkon, aby dceři Vánoce nikdo nezkazil,“ svěřila Smetana.

Čtyřiadvacátý prosinec se od narození dcery slaví pouze v jejich domácnosti. „Pro moji nervovou soustavu a emoce je zásadní, že se posledních sedm let Vánoce konají u nás a my je i organizujeme,“ zdůraznil Haj. Díky tomu bylo loni u nich doma celkem devatenáct lidí. Na to však partneři nejsou vybaveni a hosty neměli kam usadit, protože jejich stůl jich pojme pouze osm. „Štědrovečerní večeře byla loni na stojáka,“ přiznala Smetana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Margita pokřtil nové album lidových písní. Přiznal, že si z něho Zagorová utahovala

Tagy:
rodina smutek Vánoce Nový den svátky Emma Smetana Jordan Haj vánoční písnička vánoční poselství Eliška a Damián