Další milník v dějinách lidstva se blíží. Na Marsu má brzy vzlétnout helikoptéra

Helikoptéra Ingenuity na Marsu (vizualizace)

Na Marsu má brzy vzlétnout helikoptéra ZDROJ: CNN

Blíží se první let člověkem sestrojené speciální helikoptéry Ingenuity na Marsu. První motorový let společníka roveru Perseverance na rudé planetě se podle americké kosmické agentury NASA neuskuteční dříve než 8. dubna, uvedl web CNN. Jedná se totiž o náročnou operaci, které předchází řada přesných kroků.

První řízený let letadlem těžším než vzduch na naší planetě uskutečnili bratři Orville a Wilbur Wrightové v prosinci 1903 v Severní Karolíně, kde svým Flyerem uletěli během 12 sekund zhruba 36 metrů. Speciální helikoptéra Ingenuity na Mars přinesla kus historie, ke kabelu pod solárním panelem letounu je totiž připevněn malý kousek látky, která pokrývala jedno z křídel letadla bratří Wrightů.

„Když NASA rover Sojurner přistál v roce 1997 na Marsu, ukázal nám, že je toulání po rudé planetě možné a kompletně předefinoval náš přístup, jakým zkoumáme Mars. Podobně se chceme něco naučit o potenciálu, který má pro budoucí vědecký průzkum Ingenuity,“ uvedla ředitelka Planetární vědecké divize NASA Lori Glazeová.

K testovacímu letu ještě vede kus cesty

Před svým historickým letem na Marsu však musí Ingenuity ještě během příštího týdne dokončit řadu úkonů, které otestují schopnost rotorového letadla o hmotnosti asi 1,8 kilogramu (čtyři libry) přežít drsné podmínky Marsu bez pomoci robotického vozítka Perseverance.

Prozatím zůstává letoun bezpečně připojený na napájení pod roverem, který se v současné době přesunuje na nedalekou „vzletovou plochu“ o velikosti desetkrát deset metrů, kterou vědecký tým vybral k otestování vrtulníku.

Celý proces vyložení Ingenuity vozítkem Perseverance na povrch Marsu může trvat i více než šest dní. Jedná se totiž o řadu drobných a přesných úkonů. Ty doposud stejně jako samotný let nebyly na Marsu nikdy uskutečněny, připomíná inženýrka NASA Farah Alibayová.

„Všechny činnosti jsou úzce koordinovány, jsou nevratné a na sobě navzájem závislé. Pokud se objeví jen náznak, že něco neběží, jak by mělo, můžeme se rozhodnout o odložení o den nebo více, dokud nebudeme mít lepší představu o tom, co se děje,“ vysvětlila Alibayová.

Zvládne Ingenuity řídkou atmosféru a bude mít dostatek energie?

Jakmile bude vše připraveno a Ingenuity se odstřihne od Perseverance, „budeme chtít, aby odletěl co nejrychleji, aby sluneční paprsky začaly dobíjet baterie v solárním panelu“, dodal hlavní inženýr vrtulníků pro Mars Bob Balaran z Laboratoře proudového pohonu (JPL), která spadá pod NASA.

Během několika hodin od prvního vzletu by měly být zaslány snímky z kamer umístěných na letounu zpět na Zemi. Ingenuity je podle vědeckého týmu experimentálním testem, v rámci něhož chce tým zjistit, zda dokážeme na Marsu létat.

Let na Marsu ztěžuje atmosféra rudé planety, která je podstatně řidší než na Zemi. Mars rovněž přijímá pouze polovinu sluneční energie, kterou během dne dostává Země.

Tagy: