Kosatky u Gibraltaru „házely“ s lodí, nakonec ji poslaly ke dnu. Cestující vysvobodil tanker

Několik kosatek v neděli ráno zaútočilo na plachetnici v Gibraltarském průlivu. Poté, co zvířata několikrát narazila do trupu lodi a kormidla, se plavidlo začalo plnit vodou a nakonec šlo ke dnu. Cestující přepravila španělská záchranná služba do bezpečí, napsal web Reuters.

Patnáctimetrová plachetnice Alboran Cognac čelila v neděli kolem deváté hodiny ráno útoku hejna kosatek. Na palubě byli v té době dva lidi. Podle jejich slov údery u trupu a kormidla otřásaly celou lodí. Po proražení boku začala dovnitř pronikat voda.

ČTĚTE TAKÉ: V Chorvatsku se přemnožili jedovatí hadi. Zmije útočí na lidi, lezou i do zahrad

Cestující zalarmovali záchranné složky, které pro ně poslaly nedaleko projíždějící ropný tanker. Ten je pak přepravil do bezpečí na Gibraltar. Plachetnici se mezi tím potopila ke dnu, informovala agentura Reuters.

Odborníci se domnívají, že útočící jedinci byli asi z patnáctičlenného hejna. Co za jejich agresivním počínáním stálo, netuší. Přiklání se však k teorii, že šlo o hru a projev zvědavosti, uvedl web The Guardian.

Incident je nejnovějším případem opakujících se nájezdů kosatek na plavidla v Gibraltarském průlivu oddělujícím Evropu od Afriky. Podle specialistů, kteří sledují pohyb populací kosatky iberské, došlo od května 2020 k téměř 700 interakcím s loďmi.

Část z nich byly i fyzické útoky. Například loni v listopadu kosatky demolovaly jachtu téměř hodinu. Další z incidentů se odehrál ještě o několik měsíců dříve. V květnu napadly tři kosatky švýcarskou plachetnici a podle výpovědi cestujících si s lodí „brutálně pohrávaly“. Muselo dojít k urychlené evakuaci, plavidlo se totiž potopilo ke dnu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prase Fešák Hubert si užívá vycházky jako pes. Být jeho otrokem je v pořádku, říká majitelka

Tagy: