V Chorvatsku se přemnožili jedovatí hadi. Zmije útočí na lidi, lezou i do zahrad

Zmije růžkatá

Chorvatsko se potýká s jedovatými hady

Jižní Chorvatsko se potýká s přemnoženými jedovatými hady. Zmije obecné se dostávají do zahrad lidí, kde si jich lidé nemusí na první pohled všimnout. Místní tvrdí, že výskyt plazů je častější než jindy, uvádí web Nový Čas. Co dělat v případě uštknutí, poradila ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Naposledy zaznamenali útok hada v turistickém centru na jihovýchodě Evropy ve městě Vrgorac. Ženu tam uštkl plaz, když pracovala na zahradě svého domu, píše web Nový Čas.

Přivolaní záchranáři pacientku ihned převezli do nemocnice ve Splitu, kde jí aplikovali protijed, uvedl web Slobodna Dalmacija. Manželé Mihanovičovi z města Sitno Donje uvedli, že výskyt hadů je tam častější než dříve. K jejich přemnožení prý došlo na polích ponechaných ladem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakažme fiakry v centru Prahy, vyzývá Pospíšil. Kauzu zhrouceného koně vyšetřuje veterina

„Občas je potkám, když jdu na pole, a dvě nebo tři zmije se přeplazí přes cestu,“ sdělila žena. V Chorvatsku mohou lidé v přírodě narazit na tři druhy zmijí – obecnou, menší a růžkatou. Poznají se spolehlivě podle výrazné černé lomené čáry na hřbetu. Tento druh hada má rovněž zornici podobnou štěrbině. Zmije růžkatá představuje vzhledem k zásobě jedu větší nebezpečí než ostatní dva druhy.

Mluvčí pražské záchranky Jana Poštová zdůraznila, že pro zdravého dospělého člověka není uštknutí zmije obecné život ohrožující. „Ve valné většině kousnutí nedochází k vypuštění jedu, ale k průniku hadích zubů. Není vhodné ránu nějak mačkat či rozřezávat, končetinu škrtit nebo se pokoušet jed vysát ústy,“ upozornila.

V případě uštknutí je nutné zůstat v klidu, aby se toxická látka případně dále nešířila do těla. „Je nezbytné ihned vyhledat lékařskou pomoc,“ zdůraznila mluvčí záchranářů. Dodala, že větší riziko představuje uštknutí pro chovatele různých exotických hadů, kteří mohou být i smrtelně jedovatí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Psa v Hradišti zachránili před utýráním, z nejhoršího je venku. K majiteli už se nevrátí

Tagy: