David Netuka v KB Interview: V jeho oboru se to nikomu tak brzy nepovedlo

David Netuka

KB INTERVIEW: David Netuka

Profesorem se stal ve dva a čtyřiceti letech, což se nikomu v jeho oboru ještě nikdy nepovedlo. Přední český neurochirurg David Netuka se dnes rozpovídá v pořadu KB Interview a prozradí tajemství své práce.

Do Ústřední vojenské nemocnice v Praze nastoupil profesor David Netuka před více než dvaceti lety. Dlouhé roky byl pravou rukou Vladimíra Beneše, ale minulý rok na jaře místo přednosty kliniky převzal. „Od pana Beneše jsem se toho naučil spousta. On své poznatky nepředával formálně, aby říkal  - takhle to udělej. Spíše jsem to odpozoroval. Převzal jsem i spoustu věcí z výzkumné oblasti. Proč nečerpat od někoho, kdo to dotáhl v neurochirurgii daleko, možná nejdál z ČR,“ říká David Netuka.

„Mozek je naprosto vzrušující orgán, ten nejsložitější. Pokaždé je operace jedinečná.“

U neurochirurgie musí být člověk extrémně přesný. Když doktor řízne o kousek vedle, tak pacient může i ochrnout. „To se může stát. Ta zodpovědnost člověka nemůže svazovat. Ale samozřejmě operatér, který by ztratil zodpovědnost a byl by to jen takový technický chirurg, tak je to špatně. Každý pacient je individuální, a to je potřeba si uvědomovat,“ říká David Netuka.

V chirurgii se nesmí udělat chyba

Vžilo se, že chirurgové nesmějí udělat chybu. To je ale mylná představa. „Ten, který tvrdí, že nemá žádné chyby a komplikace, tak je to nedůvěryhodná osoba. Všichni máme komplikace, které musíme analyzovat. I s pacienty se bavím o tom, jaký je odhad rizik operace,“ doplňuje profesor.

„Člověk musí být upřímný v rozhovoru s pacientem. Pacient to jinak vycítí,“ říká Netuka a dodává, že pokud doktor neříká pravdu, tak pro něj jako lékař skončil. „Někdy se ale stane, že vám pacient řekne, že vám věří a nechce znát rizika, pak mu je nenutím.“

S kamerou jsme se dostali na místo, kam se jen tam někdo nepodívá. Profesor David Netuka nás vzal s sebou na operační sál a popsal, jak probíhá operace nezhoubného nádoru. Celý díl uvidíte dnes v KB Interview Martina Moravce ve 21:25.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: