Harrisová je opice s granátem a dědeček Biden rukojmím, vysmívají se Rusové kandidátům v USA

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéf Bílého domu Joe Biden

Harrisová míří k nominaci

Rusko nenechalo bez povšimnutí škatulata v americké Demokratické straně, za kterou v podzimních volbách nebude kandidovat prezident Joe Biden. Toho propagandisté Kremlu označili za dědečka a rukojmího, jeho potenciální nástupkyni a viceprezidentku Kamalu Harrisovou zase přirovnávali k opici s granátem.

Téma amerických prezidentských voleb rezonuje také v Rusku. A nejen kvůli bezprecedentním tahům v kampani, nýbrž i proto, že Rusko je s USA už delší dobu ve velmi špatném vztahu kvůli invazi Kremlu na Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Bidena jsme preferovali, byl pro nás předvídatelnější, tvrdí Putinův mluvčí Peskov

„Kamala Harrisová s jaderným tlačítkem je horší než opice s granátem,“ prohlásil ve vysílání pořadu známého ruského propagandisty Vladimira Solovjova jeden z pozvaných hostů. Údajně mělo jít o pedagoga Moskevské státní univerzity Andreje Sidorova.

Solovjovův pořad na kanálu Rossija-1 je takřka vždy plný urážek namířených k Ukrajině, evropským mocnostem či právě k USA a jejich vrcholným představitelům.

Podobně pak Solovjov a spol. komentovali končící hlavu státu Bidena. „Možná se ráno probudil a řekli mu (demokraté), že už nekandiduje,“ pronesl Solovjov ve vysílání a hned na to dodal vzkaz pro amerického prezidenta: „Dědečku, pokud tě vzali jako rukojmí, mrkni.“ V následující reportáži dokonce zaznělo, že Biden „mohl zemřít“.

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zaspekulovala, že Biden nestál za svým prohlášením o odstoupení z kampaně. „Otázka je, jestli ho vůbec četl a podepsal,“ doplnila Zacharovová.

Mluvčí ruské diplomacie se jen o pár desítek hodin dříve pustila do americké vládnoucí moci, kterou obvinila, že Bidena odstavuje neoprávněně. „Dalším krokem by mělo být vyšetřování amerických médií a politických kruhů, které skryly pravý stav událostí ohledně jeho mentálního stavu, manipulování veřejného mínění a hraní do karet jedné ze stran,“ cituje Zacharovovou tisková agentura TASS.

Harrisová coby nový boxovací pytel Ruska

Útoků na Harrisovou ze strany Ruska si všiml známý portál Politico, který svůj článek o tomto tahu titulkuje jako „Nový boxovací pytel Ruska: Kamala Harrisová“.

Mimo Zacharovové se ke konci Bidena vyjádřil také Kreml. Tiskový mluvčí ruského autoritářského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že podle vládce Kremlu byl Biden „předvídatelnějším kandidátem“, a tím pádem byl „pro Rusko preferovaným“.

Jedním dechem však měl Peskov říci, že na určení, kdo bude příštím americkým prezidentem, je stále brzy. „Máme čtyři měsíce do voleb, a to je velmi dlouhá doba, během které se může mnoho změnit. Musíme být trpěliví a zblízka sledovat, co se stane dále,“ uvedl Putinův mluvčí.

Upřesnil i hlavní cíle Kremlu. „Naší prioritou je dosáhnout cílů speciální vojenské operace,“ řekl Peskov s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu započatou před více než dvěma lety. USA ve válce stojí za Ukrajinou, které poslaly řadu vojenské výzbroje v hodnotě miliard dolarů.