Desítky tisíc policistů, uzavřená místa i umělá inteligence. Jak Francouzi chrání olympiádu?

Paříž čekají olympijské hry.

Bezpečnost v Paříži

Olympijské hry v Paříži jsou prestižní sportovní událostí, ale také mimořádně náročnou akcí. A to nejen z hlediska toho, jak ji zorganizovat, ale hlavně uhlídat. Olympiáda totiž může přilákat zločinecké subjekty a dokonce i teroristy. Francouzi proto značně posílili bezpečnost v hlavním městě.

V Paříži zbývá jen pár dní do zahájení letních olympijských her. Akce takového charakteru s sebou nese i podstatná bezpečnostní rizika, ale Francouzi hlásí, že jsou připraveni.

ČTĚTE TAKÉ: Pařížská starostka v Seině? Spíše politikum, míní Prymula. Promluvil o riziku pro olympioniky

„Pokud někde bude bezpečno pro vašeho syna, bude to právě zde (v olympijské Paříži),“ vzkázal francouzský prezident Emmanuel Macron na dotaz jisté matky ve vysílání televize BFM TV a rádia RMC.

Francouzi skutečně berou přípravu vážně. Během zahajovacího ceremoniálu v Paříži bude mobilizováno na 45 tisíc policistů. Další tisíce budou během trvání sportovního svátku hlídkovat v ulicích hlavního města, organizátoři navíc využijí služeb až 18 tisíc pracovníků bezpečnostních agentur.

Hlavním trumfem v otázce bezpečnosti však budou technologie. Francouzi slibují nejen posílené kamerové systémy, bezpečnostní check-pointy s kontrolami, ale chtějí zasahovat i proti dronům a především plánují ve velkém využívat umělou inteligenci.

AI má pomocí kamer sledovat osoby, které se budou u míst využitých ke sportovním disciplínám pohybovat, a zároveň by měla vyhodnocovat hrozby v podobě zanechaných zavazadel či v případě, že se někde shromáždí nadměrný počet lidí.

Agentura AP zároveň dodává, že do Francie vyrazilo na 1 900 policistů z jiných států, kteří mají chránit své sportovce. Kupříkladu izraelští atleti mají mít ochranu 24 hodin denně, informují různé zpravodajské weby v čele s ESPN.

Oko na Rusy

Olympijských her se navzdory protestům řady lidí zúčastní i sportovci z Ruska, které už třetím rokem vede agresivní válku na Ukrajině. Stojí za zmínku, že poslední olympijské hry, které byly zimní, se uskutečnily od 4. do 20. února 2022. Skončily tak pouhé čtyři dny před zahájením ruské invaze.

Francouzi zároveň upozorňují, že z Ruska a Běloruska, které je rovněž západním světem jako nejbližší ruský spojenec sankcionováno, do Paříže dorazí dohromady jen 47 sportovců. O několik let dříve na olympiádě v japonském Tokiu bylo jen za Rusko přes 300 atletů, za Bělorusko více než 100. Rusové tehdy soutěžili pod neutrální vlajkou kvůli dopingovému skandálu.

PODÍVEJTE SE: Útoky ve Francii před olympiádou

Organizátoři si na Rusy chtějí dát velký pozor a mají v plánu je bedlivě sledovat. Trestat chtějí jakýkoliv projev vyzdvihující jejich stát či národnost.

Kvůli agresi vůči Ukrajině by do Paříže neměl dorazit jediný ruský či běloruský politik. „Francie bude důsledná v tom, aby byl dodržován protokol neutrality od Mezinárodního olympijského výboru, a tudíž aby žádný z členů ruské či běloruské vlády nedostal akreditaci. Pokud budou tato pravidla porušena, bude následovat postih,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS zdroj z francouzské diplomacie.

Letní olympijské hry v Paříži začínají slavnostním ceremoniálem u řeky Seiny v centru hlavního města v pátek 26. července. Zakončení je naplánováno na 11. srpna. Sportovní akce proběhnou i na dalších místech mimo Paříž.

Tagy: