Bidena jsme preferovali, byl pro nás předvídatelnější, tvrdí Putinův mluvčí Peskov

Americký prezident Joe Biden se se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem setkal v roce 2021.

Biden vzdal volby na prezidenta USA

Oznámení amerického prezidenta Joea Bidena, že nakonec nebude usilovat o druhý mandát a odstupuje z voleb, rezonuje i v Rusku. Kreml údajně Bidena jako americkou hlavu státu „preferoval“. Uvedl to Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Vysvětlil, že Biden byl pro Rusy „předvídatelnější“.

O reakci Kremlu na odstoupení Bidena z kampaně před podzimními prezidentskými volbami informoval jako první telegramový kanál zvaný SHOT. Slova Peskova pro tento profil sdílel například i deník Kommersant.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Biden odstoupil z voleb, podpořil Harrisovou. Porazím ji snáze, reagoval Trump

Pro zmíněný kanál se vyjádřil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Uvedl, že podle Putina byl Biden „předvídatelnějším kandidátem“, a tím pádem byl „pro Rusko preferovaným“.

Jedním dechem však měl Peskov říci, že na určení, kdo bude příštím americkým prezidentem, je stále brzy. „Máme čtyři měsíce do voleb, a to je velmi dlouhá doba, během které se může mnoho změnit. Musíme být trpěliví a zblízka sledovat, co se stane dále,“ uvedl mluvčí Putina.

Upřesnil i hlavní cíle Kremlu. „Naší prioritou je dosáhnout cílů speciální vojenské operace,“ řekl Peskov s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu započatou před více než dvěma lety. USA ve válce stojí za Ukrajinou, které poslaly řadu vojenské výzbroje v hodnotě miliard dolarů.

Biden se stavěl ostře proti Putinovi, se kterým se coby prezident setkal naposledy na summitu ve švýcarské Ženevě v roce 2021, tedy před zahájením ruské agrese na Ukrajině.

Oproti tomu Trump se s Putinem sešel vícekrát a tvrdil, že ví, jak na něj. Stejně tak dnes hlásí, že kdyby se vrátil do Bílého domu jako hlava státu, válku by prý okamžitě vyřešil. Neřekl však, jakým způsobem.

Tagy: