Demonstranti na Srí Lance obléhají sídlo premiéra. Prezident už prchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, vyhlásila ve středu výjimečný stav. S odkazem na mluvčího vlády o tom informovaly agentury. Prezident Gotabaja Radžapaksa brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Šéf parlamentu uvedl, že prezident, který je podle agentury AFP nyní na Maledivách, předal své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy.

Tisíce demonstrantů ovšem momentálně okupují prostor před sídlem premiéra Vikremesinghy, žádají jeho demisi a snaží se proniknout dovnitř. Brání jim v tom příslušníci bezpečnostních složek, kteří proti davu protestujících použili slzný plyn. Někteří demonstranti se snaží snížit účinky plynu tím, že se polévají vodou a obličeje si chrání šátky.

Demonstrantům se v předchozích dnech podařilo proniknout do několika dalších vládních budov. Premiér slíbil, že odstoupí, až bude sestavena nová vláda, píše agentura AP.

Indická tisková agentura ve středu dopoledne zveřejnila záběry protestujících, kteří slznému plynu navzdory pronikli do areálu premiérova sídla. Podle nejnovějších informací stanic BBC a SkyNews se ale demonstrantům zatím nepodařilo dostat přes skupinu těžkooděnců střežících vstup do budovy.

„Premiér jako prozatímní prezident vyhlásil výjimečný stav (v celé zemi) a zavedl zákaz vycházení v západní provincii,“ oznámil podle agentury Reuters Vikremesingheho mluvčí. Zákaz vycházení nicméně protestující podle nejnovějších záběrů nerespektují.

Tagy:
Maledivy demonstrace Srí Lanka protesty Gotabaja Radžapaksa