Sněmovní hádka bratrů: Občanům musí být z vlády šoufl, hlásal Tomio. Hayato kontroval Ruskem

Šéf opoziční SPD Tomio Okamura na svém místě v Poslanecké sněmovně.

Hádka Okamurů ve Sněmovně

Z boje proti zdražování se v poslední době stalo politické téma číslo jedna. Zatímco vláda Petra Fialy (ODS) přiznává, že ve státní kase nejsou peníze na to, aby se pomáhalo všem, opozice hlasitě tvrdí, že stát dělá málo. Finance se nejnověji staly předmětem sporu mezi Hayatem Okamurou a jeho mladším bratrem Tomiem.

Politici se snaží nahnat u voličů body všude a peníze jsou jedním z nejčastějších motivů sporů mezi českými zákonodárci. Kvůli zdražování se na plénu Sněmovny tentokrát přeli bratři Okamurovi.

„Všechno se občanům zdražuje, vláda to ale neřeší. Mnoha občanům musí být z vlády Petra Fialy už šoufl,“ rozčílil se šéf opoziční SPD Tomio Okamura.

Zástupce KDU-ČSL Hayato Okamura s ním ale ostře nesouhlasil. Upozornil, že za zdražování nemůže vláda, ale ruský útok na Ukrajinu. A rovnou mladšího bratra zkritizoval za jeho proruské chování. „Byla to právě SPD, kdo svými stanovisky podporoval Kreml,“ prohlásil.

Inflace se nezbavíme mávnutím kouzelného proutku

Vládu ale za nedostatečný boj například s cenami energií kritizuje i druhá část opozice. „To je skutečně neuvěřitelné. V jiných zemích se zlevňuje nebo stropuje, u nás nic,“ stěžuje si opakovaně expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ti, kteří stojí na straně Petra Fialy, však podobnou kritiku odmítají. „Opozice nám vlastně doporučuje, abychom přilévali olej do inflačního ohně. Inflace se nelze zbavit jednoduchým mávnutím kouzelného proutku,“ říká ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Státní kasa si podle kabinetu může dovolit pomáhat jenom těm nejslabším. Proto se například zvýšilo životní a existenční minimum, ze kterého se mimo jiné vypočítávají sociální dávky. Vláda také slibuje slevy na plyn a elektřinu.

K tomu, aby mohla zavést úsporný energetický tarif, potřebuje, aby předlohu nejprve projednaly obě parlamentní komory. Poslanci ji mají řešit ve čtvrtek. Do konce měsíce by se měla dostat na stůl i senátorům.

„Pokud si to každý spočítá podle svého odběru, dostane se na domácnost na částku mezi 10 až 20 tisíci korunami,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a ochodu Petr Třešňák (Piráti). V účtech se opatření začne projevovat od října, kdy startuje topná sezóna.

Tagy:
energie politika Andrej Babiš opozice Jan Skopeček Petr Fiala Tomio Okamura zdražování vláda Petr Třešňák Hayato Okamura Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky tarif