Děsivá nehoda v Olomouci. V části Bělidla se srazil kamion s vlakem, následoval velký požár

V Olomouci se srazil na přejezdu kamion s osobním vlakem.

Srážka vlaku a kamionu v Olomouci

V olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil na přejezdu kamion s osobním vlakem. Na místě hoří, plameny pohltily podle mluvčí hasičů Lucie Balážové také osobní auto. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Pět lidí utrpělo zranění, čtyři z nich jsou v nemocnici. Nejde o vážná zranění, uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová. Několik desítek cestujících z vlaku stihlo včas vystoupit.

Policie na sociální síti X uvedla, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Nehoda se stala podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala v 8:21 na přejezdu se světly bez závor v Divišově ulici. Jde o frekventovaný přejezd nedaleko olomouckého hlavního nádraží na trati směrem na Bruntál v blízkosti nákupního centra, přes který přejíždějí také tramvaje. Nákladní auto se střetlo s osobním vlakem, jenž mířil z Hrubé Vody na olomoucké nádraží, uvedl Drápal.

Příčinou mohutného požáru po střetu byla protržená palivová nádrž na vlakové soupravě. „Při dopravní nehodě došlo k protržení palivové nádrže na vlakové soupravě a následnému rychlému rozšíření požáru na všechna tři vozidla,“ sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Na místě s plameny bojovalo osm jednotek hasičů. Kamion jel zřejmě z města ve směru na Šternberk, po střetu s vlakem zůstal za kabinou roztržený, návěs zůstal na druhé straně. „Osobní vozidlo stálo v době nehody v opačném směru,“ dodala policejní mluvčí Petra Vaňharová. Požár se poté přenesl i na vůz.

Podle krajské záchranné služby ošetřili záchranáři na místě pět lidí, z toho čtyři byli transportováni do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. „Dvě osoby se nadýchaly zplodin z hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ upřesnili záchranáři na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda na ubytovně v Ústí nad Labem. Podezřelého policisté zadrželi, zbraň hledají

Podle hasičů cestovaly vlakem zhruba tři desítky lidí. Ve chvíli, kdy přijeli hasiči na místo, byli lidé z vlaku již evakuováni. Podle informací zveřejněných Českými drahami se díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucí podařilo všechny cestující včas evakuovat. „Podle zatím dostupných informací jsou naši kolegové nyní v péči lékařů,“ napsali. Generální ředitel ČD Michal Krapinec na síti X vyjádřil obrovský dík vlakvedoucímu a strojvedoucímu. „Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy v našem týmu,“ uvedl.

Silnice je nyní uzavřená, dopravu policisté odklánějí přes Libušinu ulici. Směrem na Šternberk neprojedou řidiči ani z hodolanské křižovatky, dopravu tam řídí policisté. Nehoda se dotkla v této olomoucké části také provozu MHD. Zastaven je rovněž provoz na této trati.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie v kavárně v Bruselu zneškodnila údajného vraha fanoušků

Tagy:
nehoda vlak kamion Olomoucký kraj Olomouc Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje Jihomoravský kraj