Detaily napadení na Pardubicku: Žena se ubránila znásilnění, útočník se vězení možná vyhne

 Detaily napadení na Pardubicku: Na ženu v lese zaútočil čerstvě plnoletý mladík

Pokus o znásilnění u Pardubic

Muž, který přepadl minulý týden ženu u Rybitví na Pardubicku, útočil s cílem znásilnit ji. Měl ji povalit na zem a škrtit, žena se s vypětím sil a užitím sebeobrany dokázala ze sevření vymanit. Den na to ho dopadla policie. Jak potvrdil soud, čerstvě plnoletý mladík je ve vazbě. Do vězení ale možná nepůjde.

Byl podvečer 1. srpna v lese mezi Lázněmi Bohdaneč a Rybitvím. Mladík si tam za oběť vyhlédl ženu na procházce se psem a agresivně ji napadl. Ženu povalil na zem a prali se spolu. Jak vypověděli místní, napadená se měla ubránit díky tomu, že znala bojový sport, konkrétně karate.

Policie útočníka den nato dopadla. Krimi zprávám se tehdy podařilo zjistit, že je už obviněný. Policie ovšem nechtěla sdělit z čeho. Do případu vneslo více světla jak státní zastupitelství, tak okresní soud – poukázaly na sexuální motiv.

„Mohu vám sdělit pouze to, že toto trestní řízení se nachází ve stádiu vyšetřování a že obviněný je trestně stíhán pro zločin znásilnění podle § 185 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákoníku, ukončený ve stádiu pokusu,“ napsala redakci Ivana Barnetová, náměstkyně okresního státního zástupce v Pardubicích.

Mladík se k útoku přiznal

„K dokonání toho trestného činu nedošlo, neboť poškozená se ubránila. Pachatel od dalšího fyzického důrazného ataku upustil s tím, že v tomto případě byl vazební důvod shledán jako vazba předstižná, tedy aby neopakoval trestnou činnost, byť se dosud jedná o osobu, která nebyla trestána ani se nedopustila přestupkového jednání,“ prozradil soudce Karel Gobernac.

Agresor měl pocházet z Pardubic a bylo mu čerstvě 18 let, nejednalo se o cizince. K útoku se prý přiznal, přesto je ve hře, že případ pro obviněného neskončí rozsudkem a vězením.

„Vzhledem k okolnostem posuzované věci a také vzhledem k jeho psychiatrické anamnéze byl shledán znalcem jeho pobyt na svobodě jako nebezpečný a v tomto případě lze uvažovat důvodně o uložení ústavního léčení,“ naznačil Gobernac, že mladík může trpět sexuální deviací.

Za předpokladu, že by případ nakonec putoval k soudu, by mladíkovi za pokus o znásilnění hrozil trest od dvou do deseti let.

Tagy: