Svědek popsal detaily pádu letadla, kdy zemřela 5letá dívka. Formace způsobila hrůzu již dřív

Hrozná scéna, na kterou se těžko zapomíná, popsal svědek sobotní tragédii, při které hořící část letadla formace Frecce Tricolori (Tříbarevné šípy) zabila pětiletou dívku. Nejedná se o první nehodu, za kterou skupina stála. Před pětatřiceti lety se tři letouny slavného italského akrobatického týmu zřítily a způsobily nejtragičtější nehodu, ke které kdy na leteckých přehlídkách došlo. Informoval o tom deník Bild.

Michele Scarpello si krátce před pátou hodinou odpoledne natáčel akrobatický tým při tréninku na nedělní leteckou přehlídku. „Najednou jsme slyšeli náraz a pak už jenom výkřiky,“ vylíčil pro Bild. S manželkou hned běželi na místo nehody. „Na zemi jsme viděli ležet mrtvé dítě. Hrozná scéna, na kterou se těžko zapomíná.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seděl nenápadně v letadle. Cestující netušili, že Američan zavraždil čtyři lidi v Brně

Obětí havárie, která se stala nedaleko Turína, byla Laura Origliasso. Dvanáctiletý Andrea, bratr dívky, bojuje v nemocnici o život. Těžce se zranila také matka, otce lékaři z nemocnice propustili. Celá rodina je v péči psychologa.

Příčina nehody letounu zatím není jasná. „Jednou z možností je srážka s ptákem během prvních fází vzletu,“ uvedlo italské ministerstvo obrany v tiskové zprávě.

Pilot se krátce před dopadem stihl katapultovat.

Sobotní tragédie není první, kterou „šípy“ způsobily. V roce 1988 se během leteckého dne na základně Ramstein v Německu srazila tři letadla formace a zřítila se do davu diváků. Nehoda si vyžádala sedmdesát obětí včetně tří pilotů. Další stovky lidí utrpěly zranění.

Tříbarevné šípy jsou součástí italského letectva. Akrobati při vystoupeních zanechávají pruhy červeného, zeleného a bílého kouře představující barvy italské vlajky. Složitější akrobacii předvádějí při leteckých přehlídkách. Letka se připravovala na nedělní vystoupení u příležitosti stého výročí italského letectva.

PŘIPOMEŇME SI: Lidé padali na louku jako pytle. Byl to šok, vzpomíná hasič na havárii jugoslávského letu

Tagy: