Případy vlčích dětí: Česko šokovala kuřimská kauza, společností otřásly i další příběhy

Děti na Českobudějovicku žily v chatě v otřesných podmínkách.

Případy vlčích dětí v Česku

Českem otřásla zpráva o třech dětech z Českobudějovicka, které děti žily v chatce v otřesných podmínkách. Obdobné případy, kdy žily v izolaci nebo byly týrané, nejsou v Česku ojedinělé. Vlčí děti nebo kuřimská kauza, to je jen pár příběhů, které v minulosti otřásly společností.

Strážníci z Hluboké nad Vltavou nalezli tři malé děti ve věku 5, 7 a 8 let v lesní chatě. Měly být hladové a zanedbané. V jedné místnosti o rozměrech 3 x 4 metrů žilo celkem sedm lidí poté, co je prý otec dětí vyhodil z bytu. Nenavštěvovaly školu, na záchod chodily za chatku a neznaly čištění zubů. Úřady již děti matce odebraly, ta ale údajné zanedbání péče popřela.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tragédie u propasti Macocha. Skočil do ní dozorce věznice, před pádem se zastřelil

Podobné případy, kdy mělo docházet k týrání dětí, ale nejsou ojedinělé. K jednomu takovému došlo v roce 2011. Šlo o dva chlapce, kterým se začalo přezdívat vlčí děti. Chlapeček, kterému bylo tři a půl roku a jeho o dva roky mladší bratr nikdy podle úřadů neopustili stěny jednoho z pražských činžáků. Jejich existenci po domácích porodech rodiče zamlčeli úřadům, pediatrům a dokonce i nejbližší rodině. Zanedbaní chlapci skončili v dětském domově, otec s matkou před soudem. Podle toho, co před lety uvedli, jim děti nechyběly.

Obdobný případ se odehrál v Kašperských Horách. Rodina vychovávala devět dětí bez elektřiny a vody. Děti se učily doma a okolní svět pro ně byl zcela cizí. O rodinu se média začala zajímat v roce 2011, když se začalo pátrat po jedné z jejich dcer, která byla vážně nemocná a podle lékařů v ohrožení života. Nakonec se ukázalo, že rodiče, Perlu, jak se dívenka jmenovala, sami odvezli do Španělska.

Známá je i takzvaná kuřimská kauza. Dva týraní chlapci nedocházeli do školy, jejich matka je učila doma. Na týrání chlapců přišel soused v roce 2007, když se pokoušel spustit chůvičku, která hlídala jeho dítě. Naladil se ale na frekvenci z vedlejšího domu a v tu chvíli uviděl na zemi spoutaného chlapce. Takzvaná kuřimská kauza nemá v Česku obdoby. Sourozence týrala skupina šesti lidí včetně jejich matky. Jakuba a Ondru topili, pálili cigaretami a odřezávali jim kusy masa. Všichni skončili za mřížemi. Soud vynesl tresty od pěti do deseti let.

Tagy:
chata týrání krimi Hluboká nad Vltavou Česko okres České Budějovice Kašperské Hory