Dětí s bolestmi zad přibývá. Může za to málo pohybu a obezita, říká známý fyzioterapeut

Dětí trpících bolestí zad přibývá (ilustrační foto)

K věci (117)

Čím dál více dětí trpí bolestí zad, což je podle fyzioterapeuta a vysokoškolského pedagoga Pavla Koláře způsobeno dvěma hlavními faktory. Patří mezi ně sedavý způsob života a s ním spojený nedostatek pohybových aktivit, což často vede k obezitě. Známý fyzioterapeut to uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Abychom předešli bolesti zad, je potřeba určité šikovnosti, koordinace a tu nezískáte tím, že budete sedět u počítače či telefonu. Tu si vybudujete pohybem,“ upozornil Kolář s tím, že velká část dnešních dětí je o pohyb do velké míry ochuzena.

ČTĚTE TAKÉ: Jak poznat závislost na alkoholu? Prozradí ji sedm varovných signálů, kterých si hned všimnete

Právě rozmanitost pohybu hned od dětství je podle Koláře důležitá, a to nejen kvůli výkonu, ale také kvůli zlepšování smyslových funkcí. „Do velké míry jsou potřebné pro to, abychom byli schopni určité věci předvídat,“ uvedl fyzioterapeut. „Třeba když se pohybujeme, tak abychom si nepoškodili záda, nebo když špatně šlápneme, tak abychom rychle zareagovali a nezpůsobili si výron kotníku nebo si nezlomili nohu,“ řekl.

Pohybem se podle něj zlepšují i další smysly. „Tedy ne, že byste například lépe viděli nebo slyšeli, ale když na vás letí míček, tak dokážete pracovat s optickou i zvukovou informací a učíte se lépe odhadovat vzdálenost, takže máte menší pravděpodobnost, že vás třeba srazí auto,“ vysvětlil Kolář a doplnil, že sportem se člověk rozvíjí, což je „pro život hrozně důležité“.

Dalším problémem dnešních dětí je nadváha či přímo obezita. „To je skutečně epidemie jednadvacátého století,“ zdůraznil fyzioterapeut. Počet dětí s nadváhou se navíc zvyšuje: V roce 2010 jich byla desetina, v roce 2021 už 16 procent. Situaci podle odborníků ještě zhoršilo období epidemie covidu se zavřenými školami a sportovními kroužky. „Terapie obezity u dětí se neobejde bez spolupráce rodičů. Největším kamenem úrazu je to, že rodiče dětí s obezitou jsou většinou také ‚nadměrní, takže to nevidí jako problém,“ uvedla v tiskové zprávě Stop obezitě psycholožka Iva Málková.

Sledujte DRUHÝ ŽIVOT ŠAMPIONŮ: Leukémie. A pak ještě jednou. Weitz se rve s nemocí, chce zase hrát

Tagy: