Devítiletá Nina potřebuje dárce kostní dřeně. Je to jako hledat dvojče, popsala koordinátorka

Devítiletá Nina čeká na dárce kostní dřeně.

Kostní dřeň pro Ninu

Vzácnou formu leukémie lékaři objevili u malé Niny. O jejím příběhu CNN Prima NEWS již informovala, malá bojovnice ale stále marně čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Od zveřejnění výzvy přibylo asi 270 nově registrovaných dárců. Jenže ne každý může pomoci. Důvodem jsou přísná kritéria, hlavně věk a zdravotní stav.

Devítiletá Nina leží už čtyři měsíce v motolské nemocnici. Původně tam přišla na odběr krve kvůli oparu na ústech. Vyšetření jí ale obrátilo život vzhůru nohama. „Než jsme došli domů, tak mi doktorka volá s tím, že máme velký problém, ať se okamžitě vrátíme, že nám dává žádanku do špitálu. Bohužel se potvrdilo to nejhorší, že máme leukémii,“ sdělil Tadeáš Blažek, otec Niny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak v porodnici, pak tvrdá rána. Těhotná maminka bojuje o dva životy, opět má leukémii

Nina nutně potřebuje transplantaci kostní dřeně. Ideální dárce se ale zatím nenašel. To i přesto, že se hledá i ve světě. „Statisticky je shoda mezi pacientem a dárcem 1:500 až 1:1000, je to jako bychom hledali dvojče toho pacienta,“ popsala vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk Marie Kuříková.

Proto je potřeba, aby bylo v registru co nejvíce lidí. Pro registraci je důležitý věk. Dárci musí být mezi 18 a 40 lety a musí být v dobrém zdravotním stavu. Roli hraje také váha, která musí přesahovat 50 kilogramů. Vzorek se bere nejprve z krve. Je ale možné doma provést i takzvaný samostěr. „Rádi pošleme sadu na stěr. Tyčinkou, která je sterilní, si člověk vytře tvář mezi tváří a dásní, pak ji vloží do připravené krabičky. Součástí je průvodní dopis, dotazník, zpáteční obálky – dvě, protože se posílá zvlášť dotazník a stěry,“ vysvětlila Kuříková.

Samotný odběr krvetvorných buněk je bezbolestný. O tom se přesvědčila i Denisa, která darovala kostní dřeň na konci minulého roku. „Zcela upřímně jsem se rozbrečela. Nevěřila jsem, že by po dvou letech mohla přijít shoda. Ani minutu jsem nepřemýšlela, že bych z toho vycouvala,“ řekla dárkyně Denisa Šárová.

Pro Ninu se hledá vhodný dárce, který by měl nejlépe shodu v 10 bodech z 10. To se zatím nedaří, přestože ve dvou českých registrech je 160 tisíc dárců a na celém světě více než 41 milionů. Zájemci se mohou registrovat přes stránky www.darujživot.cz nebo www.kostnidren.cz.

Tagy: