Díky přednáškám jsem plul z Austrálie do Evropy zadarmo, vzpomínal cestovatel Stingl

Cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl

Miloslav Stingl pro Festival Prima Zoom Neznámá země

Rád absolvoval nekonečné mezikontinentální plavby, na kterých v dlouhých chvílích dokonce ostatním cestujícím přednášel o tom, co všechno už prožil. Legendární český cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl se díky svému umění sblížit se prakticky s kýmkoliv stal dokonce náčelníkem jednoho indiánského kmene v Severní Americe. Ještě než v květnu v nedožitých 90 letech zemřel, stihl poskytnout festivalu Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020 exkluzivní rozhovor.

„Každý má rád nějaký dopravní prostředek, já mám rád lodě. Jednou jsem přijel do společnosti v Rotterdamu, kde mi nabídli, jestli bych na jejich plavbách nedělal přednášky. Jel jsem třeba na lodi z Austrálie do Evropy. Jak tam není moc co dělat, tak mi nabídli, že bych přednášel a jel tak v podstatě zadarmo,“ vzpomínal v exkluzivním rozhovoru pro festival Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020 Stingl s tím, že na rozdíl od lodí nemá rád jízdu na velbloudech.

Stingl během svých cest po světě poznal mimo jiné nespočet domorodých kultur. Jeden indiánský kmen ho dokonce zvolil svým náčelníkem. Stinglovo indiánské jméno zní Okima, v překladu „Ten, který vede“. Stinglovo zvolení muselo ale schválit ještě československé ministerstvo zahraničí.

S cizími lidmi se cestovatel rád potkával i doma v Česku. „Já jsem z Karlových Varů a studoval jsem v Praze na dvou univerzitách. Těch osm let jsem jezdil třikrát týdně domů stopem a poznal jsem neuvěřitelné množství lidí. To mě obohatilo,“ prohlásil Stingl.

Celý přiložený rozhovor je součástí festivalu Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020, který odstartoval v pondělí a končit bude 30. října. Veškerý program probíhá on-line na www.neznamazeme.cz nebo na facebookové stránce festivalu: www.facebook.com/neznamazeme a ty nejlepší vybrané projekce najdete exkluzivně na našem webu www.cnnprimanews.cz.

Tagy: