Senior vyhrál tvrdý boj o vrácení přeplatku za energie. Pomohla až reportáž CNN Prima NEWS

Odrazí se navýšení regulované složky ceny energií na fakturách?

Příběh muže s přeplatky

Seniorovi Aloisi Rypovi odmítal dodavatel energií Elgas Energy vrátit dlouhé měsíce přeplatek, který činil více než sedmnáct a půl tisíce korun. Jeho příběh se však pohnul dobrým směrem po odvysílání reportáže CNN Prima NEWS. Společnost sice stále nekomunikuje, ale přeplatek muži hned poslala na účet.

Michal Ryp chtěl pomoci svému otci v důchodu s navrácením přeplatku za elektřinu u dodavatele Elgas Energy. Netušil, že se legitimní žádost změní v měsíce trvající boj. Ze strany společnosti se setkal jen s výmluvami a následně ignorací. Po odvysílání úterní reportáže CNN Prima NEWS měl senior druhý den peníze na účtu.

ČTĚTE TAKÉ: ČEZ ovládne největšího distributora plynu v Česku. Konec uhlí se rychle blíží, vysvětluje

„Přišel jsem ráno od doktora a najednou jsem si všiml, že mi přišly peníze. Čučel jsem jako puk. Výborné, mockrát děkuji, je to špica,“ reagoval vděčný senior.

Společnost Elgas Energy kontaktovala redakce CNN Prima NEWS telefonicky i prostřednictvím e-mailu, ovšem vše zůstalo bez odpovědi. Podle Energetického regulačního úřadu si na tohoto dodavatele stěžuje řada klientů. Momentálně se chystá novela zákona, aby problémové energetické společnosti nemohly tak snadno podnikat.

„Součástí by měl být i cejch dodavatele, který nám umožní neudělit licenci osobám nebo společnostem, které se v minulosti dopustily nekalých praktik vůči některým zákazníkům. Přeplatek není nic jiného než částka, na kterou má zákazník nárok,“ vysvětlil mluvčí úřadu Jan Hamrník.

Možností získat přeplatek zpět existuje více. V první řadě reklamovat a poslat písemně žádost o uhrazení částky, případně předžalobní výzvu. Pokud nepomůže ani to, klient se nemusí bát vymáhat částku exekučně nebo využít tzv. úkonu započtením, tedy písemně oznámit dodavateli, že mu až do výše nevrácených přeplatků nebudete hradit zálohy. To je velice praktická a méně známá možnost, jak se mohou lidé proti zadržování přeplatků bránit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dodavatelé energií se o zákazníky perou nízkými cenami, popsal expert. Vyplatí se fixace?

Tagy:
peníze energetika dodavatel Energetický regulační úřad zálohy přeplatek ELGAS Energy Jan Hamrník